Fico: Počiatka zachránila dobrá práca

Minister financií Ján Počiatek nepríde o svoje kreslo napriek kritizovanému stretnutiu s čelným predstaviteľom finančnej skupiny J&T, pretože doposiaľ viedol svoj rezort kvalitne. Naopak šéf bratislavského letiska Karol Biermann, ktorý sa na schôdzke taktiež zúčastnil, už v minulosti čelil kritike premiéra, a preto by mal o svoju pozíciu prísť. Fico tak reagoval na výčitky médií, že nenavrhne aj odvolanie Počiatka.

19.06.2008 13:15
Ján Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek.
debata

Májová schôdzka ministra financií a generálneho riaditeľa Letiska M. R. Štefánika s popredným manažérom J&T Ivanom Jakabovičom na jeho jachte v Monaku sa uskutočnila len niekoľko dní pred úpravou stredového kurzu koruny voči euru. Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pritom tvrdil, že J&T a ďalšia finančná skupina Istrokapital sa na zmene takzvanej centrálnej parity mohli obohatiť, a to vďaka dôverným informáciám z kruhov blízkych vláde. Obe spoločnosti výčitky odmietli. Transakcie na devízovom trhu však prešetruje centrálna banka.

DISKUTUJTE: Veríte ministrovi financií, že sa bavil s J&T o počasí?

„Myslím si, že Počiatek urobil kus dobrej roboty,“ povedal novinárom premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. Ministrovu schôdzku s Jakabovičom síce označil za „obrovskú hlúposť“, ale stretnutie podľa neho nie je dostatočným dôvodom na odchod nominanta Smeru-SD z vládnej funkcie.

Biermann si však podľa premiéra odvolanie zaslúži. „Šéf letiska to mal už dávno nahnuté,“ povedal Fico. Už dlhšie totiž premiér vraj nebol spokojný s tým, ako vedenie najväčšieho letiska na Slovensku postupovalo v prípravách na jeho rozvoj.

Finančné skupiny mali podľa Mikloša využiť informácie o zámere upraviť centrálnu paritu, ktorá naznačila budúci pevný výmenný kurz koruny pri prechode na euro od januára 2009. Krátko pred zverejnením rozhodnutia vraj nakúpili koruny, ktoré sa im zhodnotili následným posilnením slovenskej meny. Fico však tieto obvinenia opakovane spochybnil.

J&T sa považuje za jednu z najvplyvnejších finančných skupín na Slovensku. Fico dlhodobo vyhlasuje, že vláda pod jeho vedením sa snaží obmedzovať možnosti, aby finančné skupiny mohli ťažiť z verejných peňazí. Premiérovi oponenti však naopak tvrdili, že Ficova strana Smer-SD má s J&T užšie kontakty.

debata chyba