Pred súd sa postaví údajný objednávateľ Kubašiakovej vraždy

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici prijal obžalobu na Igora Š. ako objednávateľa úkladnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky. Prokurátor mu kladie za vinu, že okrem objednávky vraždy voči Kubašiakovi a jeho manželke spáchal i pokus trestného činu vydierania. Termín hlavného pojednávania stanovil sudca na 6. októbra.

20.06.2008 12:16
Vražda podnikateľa Kubašiaka. Foto:
Vražda podnikateľa Kubašiaka.
debata

Bývalého Kubašiakovho spoločníka Igora Š. zadržala polícia v júni minulého roku pre podozrenie, že si objednal jeho vraždu. Na procese s bývalými policajtmi Róbertom Petlušom a Róbertom Červeňanom horehronský podnikateľ povedal, že ich nepozná a nikdy sa nestretli. Podľa prokuratúry sa však v prípravnom konaní preukázalo, že Igor Š. si vraždu objednal, pretože sa s Kubašiakom nedohodli na majetkovom a právnom postavení v spoločných obchodných spoločnostiach. V roku 2005 Igor Š. z rovnakých dôvodov spáchal trestný čin vydierania voči Kubašiakovi a jeho manželke.

Pri útoku na Kubašiaka v novembri 2005 boli Róbert Petluš, Róbert Červeňan a Juraj Roszík. Za Kubašiakovu vraždu odsúdili v novembri minulého roku bývalého vyšetrovateľa Petluša na 25 rokov väzenia. Jeho spoluobžalovaného Róberta Červeňana poslal sudca do väzenia na sedem a pol roka. Rozsudok potvrdil v marci odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici, Červeňanovi však sprísnil trest na osem rokov.

Roszík spolupracoval s políciou a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej prijal trest 8,5 roka väzenia so stredným stupňom stráženia a zaplatí pokutu 50 tisíc.

debata chyba