Počiatek ponúka Ficovi rezignáciu

Minister financií Ján Počiatek ponúka premiérovi Robertovi Ficovi rezignáciu. Hoci tvrdí, že sa cíti v kauze úniku informácií o zmene centrálnej parity koruny voči euru nevinný, je ochotný vzdať sa funkcie vo vláde. Premiér Robert Fico vyhlásil, že rozhodnutie, či príjme ministrovu rezignáciu, bude veľmi ťažké. Ak tak však urobí, tak nie pre reakcie Ivana Mikloša z SDKÚ a zvyšku opozície, ale pre Počiatkovo nemorálne správanie, ktoré je v rozpore s tým, čo vláda hovorí o tom, ako sa má správať k finančným skupinám.

20.06.2008 14:58 , aktualizované: 15:44
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek na tlačovej konferencii k obvineniu v súvislosti s podozrením z úniku informácií pri úprave centrálnej parity slovenskej meny.
debata

Ján Počiatek jednoznačne odmietol akýkoľvek únik informácií počas májovej schôdzky s popredným manažérom J&T Ivanom Jakabovičom.

„Táto vyfabulovaná kauza poslúžila k spolitizovaniu celej situácie, čo poškodzuje vládu a stranu Smer. Napriek tomu, že som sa ničoho nezákonného nedopustil, nechcem aby touto kauzou bola poškodzovaná strana Smer a rozhodol som sa po návrate predsedu vlády zo zahraničnej cesty dať mu k dispozícii svoju funkciu vo vláde,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré médiám zaslal Počiatek.

DISKUSIA: Mal by Fico prijať Počiatkovu ponuku na odstúpenie?

Minister financií chce premiérovi ponúknuť svoju funkciu po jeho návrate zo zahraničnej cesty, keďže Fico je momentálne na summite Európskej rady v Bruseli. Podozrenia z možného úniku informácií o zmene centrálnej parity, ešte pred jej ohlásením, sa začali objavovať na základe významnej obchodnej aktivity na devízovom trhu 28. mája pred zmenou stredového kurzu v systéme ERM II.

Na týchto obchodoch mali podľa opozičného poslanca Národnej rady SR Ivana Mikloša zarobiť najmä finančné skupiny J&T a Istrokapitál. Na základe tohto spojenia sa potom objavili informácie, že minister financií pár dní pred zmenou centrálnej parity navštívil jachtu J&T v Monaku.

KDH a SDKÚ dali návrh na odvolanie Počiatka

SDKÚ a KDH podali návrh na odvolanie ministra financií Jána Počiatka. Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda pripomenul slová premiéra Roberta Fica, ktorý avizoval, že pri pochybení odvolá ministra do troch minút. „My sme predsedovi vlády poskytli tri dni, a keďže nekoná, rozhodli sme sa, že dáme príležitosť Národnej rade SR,“ povedal.

V čase podania návrhu sa poslanci dozvedeli, že minister Počiatek sám ponúkol svoju rezignáciu. „Ak je to naozaj pravda, tak je to výsledkom tlaku, ktorý minister pociťuje,“ reagoval Dzurinda na túto informáciu. Poznamenal, že pánovi ministrovi zrejme došlo, že jeho situácia by v parlamente bola absolútne neudržateľná.

Predseda KDH Pavol Hrušovský dodal, že ak minister financií ponúkol svoju funkciu, znamená to, že priznal svoju chybu a zodpovednosť. „To treba uvítať,“ dodal Hrušovský. Či bude mimoriadna schôdza nakoniec potrebná, ukáže podľa Hrušovského postoj predsedu vlády, ktorý to má teraz v rukách. 

debata chyba