Belohorskej dcéra cestuje, Brusel platí

Výhody Európskeho parlamentu si neužívajú len poslanci, ale aj im blízki ľudia. Svoju dcéru si do Štrasburgu za peniaze európskych daňovníkov vzala Irena Belohorská z HZDS. Európsky parlament sponzoruje zájazdy do Bruselu a Štrasburgu. Každý z europoslancov si môže ročne zobrať 90 ľudí. Belohorskej dcéra bola na návšteve Štrasburgu 16. júna so skupinou študentov. "Bola aj moja dcéra," priznala Belohorská. Nič zlé však na tom nevidí.

24.06.2008 07:25
Belohorská Foto:
Europoslankyňa Irena Belohorská
debata

Dcéra je lekárka a podľa Belohorskej mala dohľad nad skupinou z evanjelického gymnázia, ktorú si poslankyňa pozvala. „Zaplatil sa celý autobus a jedna noc v hoteli,“ dodala.

Belohorská má fotografiu z akcie, na ktorej je aj jej dcéra, zverejnenú na oficiálnej webovej stránke s tým, že ide o ďalšiu zo série „sponzorovaných návštev Európskeho parlamentu“. Europoslankyňa na internete opisuje, že návštevníci mali možnosť „naživo si z balkóna vypočuť vyhlásenie predsedu parlamentu Hansa Gerta Pötteringa k neúspešnému referendu o Lisabonskej zmluve.“

Cez dotované zájazdy by mali občania členských krajín spoznať fungovanie únie. Europarlament platí pozvaným cestu, stravu, prípadne ubytovanie. Ide asi o 160 eur na osobu, čo je vyše päťtisíc korún. „Keďže ide o verejné peniaze, konanie politikov by nemalo vyvolávať podozrenia z uprednostňovania, v tomto prípade existujú,“ myslí si Zuzana Wienková z Aliancie Fair Play.

Aj ďalší europoslanci pripustili, že si pozývajú svojich voličov, prípadne ľudí blízkych ich politickým stranám. „Naposledy boli z banskobystrického a žilinského regiónu, odkiaľ som mal najviac voličských hlasov,“ povedal Miroslav Mikolášik (KDH). Považuje za normálne, že uprednostňuje kresťanských demokratov. „Predsa si nebudem volať bývalých komunistov,“ reagoval.

Starostovia z obcí, kde má SMK väčšinu, sa tiež boli pozrieť v Európskom parlamente. Europoslankyňa Edit Bauerová tvrdí, že neboli len za jej stranu. Najbližšie očakáva v Európskom parlamente vysokoškolákov. „Z Komárňanskej univerzity,“ spresnila. Univerzita J. Selyeho v Komárne s vyučovacím maďarským jazykom bola v politickom programe SMK, ktorá si jej vznik presadila za bývalej vlády Mikuláša Dzurindu.

Eurposlankyňa za Smer Monika Flašíková-Beňová tvrdí, že návštevy si vyberá náhodne, podľa toho, kto má záujem a prihlási sa. „Nikdy som tam nemala syna, synovca ani nijakého príbuzného,“ dodala. Z europoslancov za SDKÚ v pondelok nikto nezdvíhal mobil. Milan Gaľa však už skôr uviedol, že medzi prvých pozvaných „za odmenu“ patrili ľudia, ktorí pracovali v SDKÚ, alebo sa zúčastnili na volebnej kampani.

Podľa Wienkovej je otázne, koľkí ľudia na Slovensku vôbec vedia o možnosti cestovať zadarmo do Bruselu. „Mali by byť stanovené jasné pravidlá výberu, ako aj to, či návštevy spĺňajú svoj účel. Európska únia na to ročne dáva obrovský balík,“ dodala. Len cez 14 slovenských europoslancov môže vycestovať 1 260 ľudí ročne, čo predstavuje v prepočte na koruny asi 6,5 milióna.

Europoslanci majú okrem možnosti pozvať si do Bruselu návštevy aj ďalšie výhody. Dostávajú mesačný paušál na svoju kanceláriu 3 785 eur, čo je asi 120-tisíc korún, diéty na každý deň rokovania, ako aj náhrady za cesty. Na asistentov poberajú 12-tisíc eur, teda asi 370-tisíc korún. Mesačný plat berú vo výške dvojnásobku platu poslanca v Národnej rady, čo je okolo 120-tisíc korún.

Pre nových europoslancov, ktorí budú zvolení vo voľbách v roku 2009, Európsky parlament sprísni kontrolu výdavkov. Budú mať však vyššie platy, asi dvojnásobok toho, čo dostávajú v súčasnosti. Po novom ich totiž bude platiť Brusel, nie národné štáty.

debata chyba