Ako Slota tajne predal športovú halu

Bývalý primátor Žiliny Ján Slota predal halu tesne po prehratých komunálnych voľbách v roku 2006. Za 112 miliónov korún ju, spolu s rozsiahlymi pozemkami, posunul mladému žilinskému právnikovi Michalovi Krnáčovi. Ten si obchod mohol dovoliť len vďaka tomu, že mu naň požičal žilinský podnikateľ sýrskeho pôvodu a Slotov priateľ George Trabelssie.

26.06.2008 08:34
Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata

Nový primátor Žiliny Ivan Harman (SDKÚ) prišiel po nástupe do funkcie na to, že mestský majetok je predaný. Transakciu označil za nevýhodnú a napadol ju na súde. Sudca zmrazil nakladanie s halou predbežným opatrením.

Krnáč na revanš zažaloval mesto za zmarenie investičného zámeru o štvrť miliardy korún. Z haly chcel postaviť rozsiahle komerčné centrum. Právnik sa tiež rozhodol halu zatvoriť a vypovedal mestu nájomnú zmluvu.

V takejto situácii uzavrel Trabelssie s Harmanom memorandum. Trabelssie, ktorý prevzal halu od Krnáča, ju vložil do parkovacej spoločnosti. S Harmanom sa dohodol na tom, že sa budú snažiť, aby ostala zachovaná pre šport. Obsah memoranda dodnes nezverejnili. Podnikateľ s primátorom od tohto momentu na seba neútočia.

Gigantickú drevenú halu v tvare korytnačky postavili v 80. rokoch minulého storočia pre majstrovstvá Európy v atletike. Nikdy sa tu však nekonali. Okrem iných aktivít tu dnes športuje takmer dvetisíc detí z Centra voľného času Žirafa v rámci floorbalových a futsalových krúžkov. V lete tu býval medzinárodný basketbalový tábor pre mládež.

Hala je dnes v havarijnom stave. Drevenej streche chýba protipožiarny náter, prevádzka haly, najmä vykurovanie, je nehospodárna.

debata chyba