Tomanová prosila u Fica za Bernátka

Teplé miesto kdekoľvek prisľúbil premiér Robert Fico pre šéfa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka len pár minút po tom, čo presadil jeho vyhodenie. Za dobré miesto pre Bernátka sa u Fica prihovárala sama ministerka práce Viera Tomanová hneď po Ficovom oznámení, že je s jeho prácou nespokojný a žiada jeho hlavu. "Ja som povedal, že ja s tým pomôžem, dobre? Prečo nie, ten môže ísť kamkoľvek," reagoval predseda vlády. "Keby tak Brusel," dokončila prosbu Tomanová.

28.06.2008 06:48
Tomanová, Fico Foto:
Premiér Robert Fico s ministerkou prácou Vierou Tomanovou
debata

Dialóg zachytil mikrofón televízie Markíza, keď sa Tomanová s Ficom zberali zo stredajšej tlačovej konferencie.

Pár minút pred touto diskusiou premiér nešetril kritikou na Sociálnu poisťovňu. Ako dôvod Bernátkovho odvolania k augustu tohto roka uviedol, že Tomanová musela robiť to, čo mal spraviť riaditeľ poisťovne.

Dohadzovanie miesta pre šéfa poisťovne sa pokúsili vysvetliť premiér aj ministerka spoločne cez tlačový odbor ministerstva práce. „Ministerka práce Viera Tomanová po kontrolnom dni na rezorte práce informovala premiéra Roberta Fica o zámeroch budúceho pôsobenia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka v európskych inštitúciách. Ivan Bernátek totiž už pred dvoma mesiacmi reagoval na výzvu na obsadenie vysoko odbornej práce v oblasti sociálneho zabezpečenia,“ reagoval hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Stuška tvrdí, že Tomanová plne rešpektuje Ficovu požiadavku odvolať Bernátka z dôvodu nedostatočnej komunikácie otvorenia druhého piliera.

„Ministerka práce je toho názoru, že odborné i vecné skúsenosti Ivana Bernátka je možné naďalej využiť. V tomto kontexte bol aj vedený rozhovor medzi ministerkou práce a predsedom vlády,“ dodal Stuška. Ministerka sa pred časom postarala aj o Bernátkovu 66-ročnú mamu, tá sa totiž stala Tomanovej poradkyňou.

Prečo chcel Bernátek odísť z riaditeľskej stoličky do Bruselu už v apríli, teda iba po niečo vyše roku od svojho vymenovania do funkcie, šéf poisťovne odmieta vysvetliť.

„Osobne si myslím, že je nezvyčajné, aby bol postup z odvolávaného miesta na miesto funkčne a významovo atraktívnejšie. Pokiaľ má však skúsenosti s eurom a prácou v EÚ, bolo by to čiastočne zdôvodniteľné,“ uviedol predseda sociálneho výboru Národnej rady Jozef Halecký (HZDS).

Podľa politológov je počínanie predsedu vlády a ministerky práce neprípustné, v politike však časté. „Otvorenou otázkou je, ktoré konkrétne miesto a s akou mierou zodpovednosti a náročnosti Bernátek po svojom odvolaní získa. Ak už musí mať z politických alebo iných dôvodov nejaký post, tak nech ho má niekde, kde bude mať minimálnu zodpovednosť a kde bude len malá pravdepodobnosť, že niečo nezvládne. Hoci aj niekde v bezvýznamnej funkcii v Bruseli,“ myslí si Tomáš Koziak z Inštitútu politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

O tom, kto nahradí Bernátka vo vedení Sociálnej poisťovne, ministerstvo stále nechce hovoriť. „Vzhľadom na to, že Ivan Bernátek bude zastávať post generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne do augusta 2008, teda ešte viac ako mesiac, všetky otázky súvisiace s tým, kto ho nahradí, sú predčasné. Akékoľvek informácie o konkrétnych kandidátoch na post nového generálneho riaditeľa v tejto chvíli považujeme za špekulácie,“ uzavrel Stuška.

Bernátek nebude jediným odvolaným úradníkom, ktorý po odvolaní dostane lukratívne miesto. Exminister obrany František Kašický (Smer) skončil po kauze predraženého verejného obstarávania ako veľvyslanec v Bruseli pri NATO. Bývalý minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer) zas ako predseda Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

debata chyba