Počiatek musí ukázať účty za Monako

Minister financií Ján Počiatek (Smer) musí začať hľadať účty za svoj výlet na preteky Formule 1 v Monaku. Vyzval ho k tomu poslanec Ivan Štefanec z SDKÚ v interpelácii, na ktorú musí odpovedať do 30 dní. Mal by tak rozptýliť podozrenie, že do Monaka cestoval v máji na palube súkromného lietadla finančnej skupiny J&T, ktorá krátko nato zarobila na zmene kurzu koruny.

09.07.2008 05:03
Minister financií Ján Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

„Pýtam sa, ako pán minister cestoval, kto jeho cestu financoval, kto hradil jeho cestovné a pobytové náklady,“ vysvetlil Štefanec. Počiatkovi zadal otázku minulý týždeň vo štvrtok, odpoveď by mal dostať najneskôr prvý augustový týždeň.

Otázniky nad cestou do Monaka minister stále nevysvetlil. Včera bol v Bruseli, kde ministri financií EÚ rozhodovali o konverznom kurze pre Slovensko. Jeho hovorca Miroslav Šmál nedvíhal mobil, na otázky z konca júna neodpovedal. Ján Onda z tlačového oddelenia povedal, že sa so Šmálom nemôže spojiť.

„Všetky údaje, ktoré bude treba, zdokumentujem Národnej rade,“ vyhlásil ešte koncom júna Počiatek. Tvrdil, že cesta do Monaka bola súkromná a že si ju hradil sám v plnom rozsahu. „Nie som vôbec závislý od nijakých finančných skupín,“ zdôrazňoval vtedy Počiatek.

Štefanec povedal, že pravdu o Počiatkovej ceste nepozná. „Celá cesta je však veľmi podozrivá,“ myslí si. Poznamenal, že zárobky finančnej skupiny J&T, ktorá počas pretekov Formule 1 pozvala Počiatka na svoju jachtu, presiahli podľa najnovších informácií miliardu korún.

Na jachte finančných žralokov bol okrem Počiatka aj bývalý šéf bratislavského letiska Karol Biermann. Toho nechal Fico odvolať s tým, že vysokopostavený štátny úradník nesmie udržiavať takéto kontakty s finančnými skupinami. Počiatkovi Fico udelil iba žltú kartu.

debata chyba