Harabin nepoprel podozrivý telefonát

Minister spravodlivosti Štefan Harabin (HZDS) nevysvetlil kamarátsky telefonát s podozrivým Albáncom. Harabin mal podľa prepisu rozhovoru z roku 1994 telefonovať s Bakim Sadikim, ktorého polícia podozrievala, že je hlavou mafiánskeho gangu. Pravosť dokumentu nikto nespochybnil. "Čo máš nového?" pýta sa Harabin v zázname Sadikiho. S podozrivým si tykal, hoci o ňom doteraz tvrdil, že ho nikdy nevidel.

10.07.2008 21:00
Štefan Harabin. Foto:
debata

Hovor mali nahrať policajti, ktorí Sadikiho odpočúvali a bol súčasťou vyšetrovacieho spisu. Protokol zverejnil poslanec KDH Daniel Lipšic. Podľa neho bol Harabin ešte ako sudca vylúčený z rozhodovania o Sadikim práve preto, že s ním mal blízke kontakty.

Minister sa nevyjadril, čo má so Sadikim spoločné. „Ide o diskreditačnú kampaň,“ odkázal po hovorcovi. Podobne reagoval aj premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Predseda vlády pritom krátko po voľbách vyhlásil, že do niekoľkých hodín odvolá každého ministra, ktorý spraví chybu.

Podľa Lipšica záznam z odpočúvania jasne preukazuje priateľstvo ministra so Sadikim. „Robert Fico si vybudoval svoju kariéru na téme práva a poriadku. Robertovi Ficovi od dnešného dňa neprekáža, že má vo vláde ministra spravodlivosti, ktorý udržiaval priateľské vzťahy s predstaviteľom albánskej drogovej mafie,“ vyhlásil Lipšic.

Kauzou Harabina sa koalícia nemieni ďalej zaoberať. Podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer) nemá zmysel venovať sa tomu, kto si s kým potykal. „Smer má iné úlohy,“ zdôraznil Čaplovič. Podľa neho je Lipšic samoľúby politik, ktorý si vymýšľa nezmysly. „Nech si Lipšic poupratuje vo svojej kádeháckej hlave,“ uzavrel.

Na pochybný telefonát podľa dokumentu upozornil v roku 1995 vtedajší prokurátor Peter Filip vedenie Najvyššieho súdu. „Dôvodom na vylúčenie sudcu Štefana Harabina je pochybnosť o jeho nezaujatosti a jeho pomer k obvinenému Bakimu Sadikimu,“ uvádza. Filip pre TASR uviedol, že si nepamätá, že by vznášal voči Harabinovi námietku.

Harabina sa zastali sudcovia, ktorí v prípade Sadikiho figurujú, navzájom si však odporujú. Sudca Najvyššieho súdu Milan Lipovský tvrdí, že žiadnu námietku zaujatosti voči sudcovi Harabinovi nikto nepodal. Šéf Krajského súdu v Prešove Igor Burger zase uviedol, že Harabin sa sám cítil zaujatý pri rozhodovaní o Sadikim. „Sudca Harabin bol vylúčený na základe vlastnej námietky zaujatosti,“ konštatoval. Burger predsedal senátu Najvyššieho súdu, ktorý o Sadikim rozhodoval. S Harabinom má dobré vzťahy.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka celú vec nekomentoval. Vyjadrí sa až po doručení spisu Bakiho Sadikiho z Krajskej prokuratúry v Prešove. Tá Sadikiho stíhanie za pašovanie heroínu z Turecka do západnej Európy len v júni tohto roku zastavila.

Prepis rozhovoru

Sadiki: Štefan Harabin?

Harabin: Áno.

Sadiki: Som ťa nespoznal vôbec po hlase, vieš.

Harabin: No tak telefón trošku mení hlas. Čo máš nového?

Sadiki : Nič, len tak volám, že jak sa máš.

Harabin: Skadiaľ voláš? Z domu?

Sadiki: Hej, zo Smokovca.

Harabin: No dobre ste došli?

Sadiki: Hej, dobre, v poriadku.

Harabin: No ta chvalabohu.

Sadiki: Ty doma jak? Syn, dobre, drží sa?

Harabin: Dobre, hej.

Sadiki: Do koľkej robíš dneska?

Harabin: Robím tak do tej štvrtej asi.

Sadiki: Kedy prídete? Nevieš?

Harabin: No počúvaj, tak to vyzerá, že teraz by sme asi neprišli toho prvého, lebo sú voľby. Zhodou okolností bol tu v stredu aj predseda súdu z Popradu, ten môj kamarát, som ti hovoril, no a sme zrušili ten futbal, že to nebude toho tridsiateho prvého, ale prvého, lebo sú voľby, no a na okresnom súde je pohotovosť z toho titulu, lebo môžu ľudia namietať, voličské zoznamy atď. a súd musí konať aj v sobotu a v nedeľu, vieš. Čiže nemôžeme ísť, takže asi na budúci týždeň, o týždeň neskôr. Ale ja, neviem aj tak, či ja neprídem ešte ten týždeň aj tak.

Sadiki: Tak príď, bol by som rád.

Harabin: Ja mám svoje veci tam ešte vybavovať a chcem sa ísť za dcérou pozrieť.

Sadiki: Príď, ja som doma, ty kedykoľvek môžeš prísť.

---

Sadiki: Dobre, keby si prišiel, tak mi zavolaj prosím ťa, hej?

Harabin: To číslo mám, toto platí.

Sadiki: Máš číslo, rozumieš, keď prídeš do Popradu alebo skôr, zavolaj a prídem po teba na stanicu, rozumieš. Takže sme sa dohodli. Milan nie je tam dakde?

Harabin: Nie je tam, ale môžem sa ísť pozrieť.

Sadiki: Ja mu volám a nikto neberie.

Harabin: Neberie? A mám mu nechať nejaký odkaz?

Sadiki: Nič, len že ho pozdravujem.

Harabin: Môže byť, že z obeda neprišiel, lebo to akurát taký čas na obed je, 2 hodiny, vieš ja som akurát na obed nešiel, lebo študujem spisy, takže som tu a možno on išiel na obed, ale môže byť, že zobral aj dovolenku, lebo včera bolo voľno, štátny sviatok, takže ani dneska nešiel do roboty.

Sadiki: Dobre, v priadku, ja som len chcel vedieť, že kedy prídete, no keď prídeš, tak mi zavolaj, hej.

Harabin: Dobre.

Sadiki: Dobre, ale pozdrav Milana, hej.

Harabin: Hej. Ahoj.

debata chyba