Harabin sa chce za obvinenia súdiť

Minister spravodlivosti Štefan Harabin sa zrejme chce súdiť za uverejnenie podozrení o jeho kontaktoch s údajným drogovým mafiánom. Vyplýva to z jeho vyjadrení, ktoré poslal tlačový odbor ministerstva. O Harabinovom priateľskom vzťahu s mužom v minulosti podozrivým z organizovania obchodov s heroínom v posledných dňoch písal denník Sme, s podozreniami ešte predtým prišiel poslanec opozičného KDH Daniel Lipšic.

11.07.2008 16:18
Štefan Harabin Foto:
Minister spravodlivosti Štefan Harabin.
debata

„Obvinenie nemá žiadne opodstatnenie a využijem všetky právne prostriedky na svoju ochranu, ako som to urobil aj v iných prípadoch,“ uviedol Harabin vo vyhlásení. Minister spravodlivosti je známy aj tým, že v sporoch s médiami už vysúdil miliónové sumy.

Denník Sme vo štvrtok priniesol prepis údajného telefonického rozhovoru, v ktorom si minister tyká s kosovským Albáncom Bakim Sadikim. Ten podľa dávnejších informácií švajčiarskej polície riadil obchod s heroínom z Turecka do Švajčiarska, slovenské úrady však nedávno voči nemu zastavili trestné stíhanie.

V Sadikiho prípade mal v 90. rokoch ešte ako sudca Najvyššieho súdu pôvodne rozhodovať aj Harabin. Minister dnes uviedol, že z procesu sa nechal vylúčiť, keďže sa poznal so Sadikiho manželkou. Odmietol tak skoršie informácie tlače, že z procesu mal byť vylúčený na základe námietky prokuratúry.

Generálna prokuratúra však dnes priznala, že voči Harabinovi bol pripravený návrh na jeho vylúčenie z rozhodovania o Sadikim. „Prokuratúra mala pripravený koncept návrhu na vylúčenie sudcu Harabina pre prípad, že by bol členom senátu,“ uviedla dnes hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Husárová. Zdôraznila však, že takýto návrh nakoniec nebol odoslaný.

Husárová okrem toho nepriamo spochybnila údajný telefonát medzi Harabinom a Sadikim. „Prokurátor nariadil odposluchy desiatich telefónnych čísel, podľa zistených skutočností medzi nimi nebolo telefónne číslo žiadneho sudcu,“ uviedla hovorkyňa.

Opozícia sa zatiaľ nedohodla, či v parlamente podá návrh na odvolanie Harabina pre podozrenie zo stykov s mafiou. Chce si počkať na reakciu premiéra Roberta Fica. „Je to vážny problém a bude treba počkať na konanie premiéra,“ povedal šéf poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ Stanislav Janiš. Premiérova hovorkyňa Silvia Glendová ešte dopoludnia nevedela povedať, či sa Fico k prípadu v piatok vyjadrí.

debata chyba