Prokuratúra nechcela, aby Harabin súdil Sadikiho

Minister spravodlivosti Štefan Harabin (HZDS) nevidí nič zlé na kamarátskom rozhovore s Albáncom Bakim Sadikim, ktorého polícia podozrievala, že je hlavou mafie. Sadikiho sa v piatok Harabin zastal, že za údajné obchodovanie s drogami nebol nikdy odsúdený. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka pritom uviedol, že Albánec nemohol stáť pred súdom iba preto, že zmizli svedkovia.

12.07.2008 05:27
Štefan Harabin. Foto:
debata

Minister, ktorý doteraz popieral, že by Sadikiho poznal, v piatok nevylúčil, že s ním telefonoval. Prepis telefonátu však podľa ministra nič nedokazuje. „Neobsahuje žiadne skutočnosti diskvalifikujúce ma ako sudcu, neskôr ako predsedu Najvyššieho súdu a dnes ako ministra spravodlivosti a podpredsedu vlády,“ povedal Harabin vo svojom vyhlásení.

Odpočúvanie je pripojené k návrhu žiadosti Generálnej prokuratúry, aby bol sudca Harabin zbavený možnosti rozhodovať o Sadikim. Ako dôvod sa v nej uvádza, že Harabin má pomer k obvinenému Sadikimu. „Je pravda, že Generálna prokuratúra mala pripravený koncept návrhu, ktorý nebol nikde odoslaný, na vylúčenie sudcu Harabina pre prípad, že by bol členom senátu,“ potvrdil v pi­atok Trnka.

Stanovisko Generálnej prokuratúry k Baki Sadikimu

Harabin sa však do senátu ani nedostal. Sám požiadal, aby v kauze nerozhodoval, lebo sa cítil zaujatý. Podľa Harabina preto, lebo osobne poznal manželku Bakiho Sadikiho ešte predtým, ako sa zaňho vydala. Záznam rozhovoru považuje minister za bezpredmetný. Poukázal tiež na to, že Sadikimu obchodovanie s drogami nikdy nikto nedokázal. „Trestné stíhanie bolo prokuratúrou zastavené,“ dodal.

V prepise hovoru si volajúci tykajú. Bavia sa o futbale, o deťoch a o tom, kedy sa uvidia. Sadiki sa pýta na nejakého Milana. Z odpovede vyplýva, že ide o človeka, ktorý tiež pôsobil na súde. Harabin odpovedá, že je na obede, zatiaľ čo on študuje spisy.

Podľa Trnku v prípade Sadikiho nariadil prokurátor odpočúvanie desiatich čísel, neskôr aj ďalších telefónnych staníc. Spisová značka odpočúvaní, ktorú Trnka zverejnil, sa zhoduje s číslom na dokumente, ktorý ma Pravda k dispozícii.

Vyhlásenie Ministerstva spravodlivosti SR k SME

Generálny prokurátor spresnil, že Sadiki bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie. Trestné stíhanie za drogy zastavili, lebo Najvyšší súd nariadil zopakovať výsluchy svedkov Fadila Aliliho a Andrika Gzika, obaja však medzitým zomreli. „Bez vykonania týchto úkonov nebolo možné Bakiho Sadikiho postaviť pred súd,“ vyhlásil Trnka.

Premiér Robert Fico (Smer) stále nezakročil voči ministrovi spravodlivosti, ktorý priznal prepojenie na Sadikiho rodinu. Nekomentoval ani obsah dokumentu, ktorý dokazuje, že Harabin a Sadiki sa poznali. Fico pritom krátko po voľbách prisľúbil, že do niekoľkých hodín odvolá každého ministra, ktorý spraví prešľap. „Ak sú nejaké nezrovnalosti vo vyjadreniach ministra spravodlivosti Štefana Harabina, týkajúce sa udalosti spred 14 rokov, musí na ne reagovať samotný minister,“ odkázal cez hovorkyňu Silviu Glendovú.

debata chyba