Lipšic: Fico si myslí, že mu prejde všetko

Minister spravodlivosti Štefan Harabin bude mať možnosť v parlamente hovoriť o svojom vzťahu k Bakimu Sadikimu. Opozícia má už pripravený návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Hlavným dôvodom podľa poslanca za KDH Daniela Lipšica je skutočnosť, že minister doposiaľ nevysvetlil svoje vzťahy so Sadikim, ktorý bol obvinený z drogovej trestnej činnosti a tiež odsúdený pre iné trestné činy, medzi iným pre trestný čin nedovoleného ozbrojovania.

17.07.2008 16:00 , aktualizované: 19:01
Lipšic Foto:
Poslanec KDH Daniel Lipšic
debata

Lipšic celú kauzu otvoril na pôde parlamentu pred mesiacom.  „Pred týždňom boli zverejnené konkrétne dôkazy, ktoré nasvedčujú, že Harabin mal nie náhodný, ale pomerne priateľský, žoviálny vzťah so Sadikim,“ zdôraznil na tlačovej besede Lipšic. Podľa neho mal premiér Robert Fico týždeň čas, aby konal. "Nekonal, prebral zodpovednosť za to, že vo vláde má ministra spravodlivosti, ktorý má preukázateľné priateľské vzťahy s predstaviteľom albánskej drogovej mafie, " vyhlásil.

Lipšic zdôraznil, že celá záležitosť nie je vecou nejakého osobného sporu, ale vec slušnosti krajiny. Poslankyňa za SDKÚ Lucia Žitňanská dodala, že Štefan Harabin môže byť advokátom Sadikiho na súde, ale určite nemôže stáť na čele rezortu spravodlivosti. Opozícia podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady vtedy, keď bude zrejmé, že parlament sa zíde a bude uznášaniaschopný. 

V odôvodnení návrhu opozícia píše, že Sadiki bol právoplatne odsúdený pre trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Ide o skutok spáchaný v roku 1994, keď sa u neho pri domovej prehliadke našli samopaly, pištoľ, brokovnica a veľké množstvo munície. Sadiki sa k trestnému činu priznal. Na obhajobu povedal, že si zbrane zadovážil na ochranu, pretože v roku 1993 po ňom strieľali. Podľa výpovedí svedkov boli dôvodom útoku finančné nezrovnalosti medzi Sadikim a osobami zaoberajúcimi sa obchodom s drogami. Sadiki bol ďalej trikrát právoplatne odsúdený v rokoch 1971 až 1987. 
.

Čo si myslíte o kontaktoch Harabina so Sadikim?

Sadiki bol trestne stíhaný pre trestný čin nedovolenej výroby a držby omamnej látky, psychotropnej látky, jedu a prekurzora a obchodovanie s nimi. Podľa žalôb mal Sadiki od roku 1991 do roku 1994 zabezpečovať dovoz heroínu a minimálne v dvoch prípadoch jeho vývoz a predaj v cudzine. Podľa obžaloby podanej Krajskou prokuratúrou v Prešove stál Sadiki „na vrchole pyramídy početnej organizovanej skupiny vo väčšom rozsahu realizujúcej obchod s drogami“.

Sadiki stál podľa dôkazov švajčiarskych justičných orgánov na čele siete obchodníkov s drogami, ktorí dopravovali omamné látky z Turecka na Slovensko najmä do Švajčiarska a Škandinávie. Zo spáchania drogového zločinu usvedčovali Sadikiho najmä výpovede odsúdených osôb v Poľsku a Švajčiarsku. Na Slovensku zastavila Krajská prokuratúra v Prešove trestné stíhanie Sadikiho 23. júna tohto roku po tom, ako Najvyšší súd SR nariadil opakovať výsluchy niektorých svedkov. Dvaja z nich však medzičasom zomreli a bez opätovného vypočutia svedkov nebolo možné Sadikiho postaviť pred súd. 

V návrhu tiež opozícia pripomína sústavné snahy ministra spravodlivosti oslabiť možnosti štátu bojovať s organizovaným zločinom, či už zrušením Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry, alebo novelizáciou Trestného poriadku. Harabinovi pripomína opozícia aj ďalšie prešľapy – vymenovanie Jána Ondáša za súdneho exekútora, napriek tomu, že nesĺňal podmienku vzdelania na právnickej fakulte, zneužívanie motorových vozidiel rezortu spravodlivosti a Úradu na ochranu ústavných činiteľov rodinnými príslušníkmi.

Lipšic si uvedomuje, že opozícia nemá dostatok hlasov na to, aby bola pri odvolávaní ministra Harabina úspešná. „Napriek tomu, je dôležité túto tému otvoriť, hovoriť o nej verejne a prinútiť predsedu vlády, aj ministra spravodlivosti a jeho kolegov vo vláde, aby sa k nej vyjadrili,“ zdôraznil Lipšic. Nečinnosť predsedu vlády je v tomto smere podľa Lipšica zrejme dôsledok vysokých preferencií, keď si myslí, že mu čokoľvek na Slovensku prejde.

Lipšic mohol Sadikiho stíhať, nespravil to, tvrdí Harabin

„Daniel Lipšic mal možnosť osobne zariadiť, aby bol Baki Sadiki vydaný do cudziny na trestné stíhanie, keďže tvrdí, že švajčiarska polícia mala o cudzinca záujem. Neurobil však vôbec nič,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Michal Jurči.

„Daniel Lipšic hovorí o údajnom vzťahu, podhadzuje vyrobené údajné prepisy. Hovorí už iba o morálke, lebo vie, že Harabin konal čestne a zákonne, keď sa v kauze namietol sám, nakoľko poznal manželku obvineného,“ uvádza sa ďalej v stanovisku. Podľa Harabina mohol Lipšic osobne apelovať na straníckeho kolegu Vladimíra Palka, aby polícia konala rýchlejšie, ak mal pocit, že vyšetrovanie je pomalé. Dvaja svedkovia zomreli  iba pred dvoma rokmi a prípad sa vyšetroval viac ako 13 rokov. 

„Poslanec Daniel Lipšic sa v priamom prenose usvedčil z opätovného kupčenia a vyrábania prepisov. Ako sa ukázalo, tieto kriminálne metódy využíva na likvidáciu svojich názorových oponentov. Presne tak, ako v prípade straty policajných nahrávok bývalého vysokého funkcionára KDH Pavla Bielika. Tieto stratené nahrávky totiž jednoznačne svedčia buď o vysokej korupcii v radoch KDH alebo o absolútnej nevine Bielika, ktorého sa Lipšic s Palkom chceli zbaviť pre jeho značnú popularitu,“ tvrdí Harabin.

Harabín chce zúfalo zakryť priateľstvo s mafiánom, tvrdí Lipšic

„Vyjadrenie pána Harabina k jeho vzťahu s kosovským Albáncom Bakim Sadikim je zrejme jeho poslednou zúfalou snahou zakryť priateľstvo s bossom drogovej mafie,“ reagoval na vyhlásenie ministra spravodlivosti Štefana Harabina poslanec KDH Daniel Lipšic. „Minister spravodlivosti môže vydať trestne stíhanú osobu do cudziny len ak cudzia krajina vydá medzinárodný zatykač a požiada o vydanie. Keďže Švajčiarsko nám ešte v roku 1994 odovzdalo trestné stíhanie Bakiho Sadikiho, od tohto času nemohlo o jeho vydanie požiadať, keďže nebol vo Švajčiarsku trestne stíhaný,“ reaguje Lipšic na ministrove tvrdenie, že mohol osobne zariadiť vrátenie Sadikiho do cudziny. 

Lipšic vo svojej reakcii zdôraznil, že keď v apríli 2002 Sadikimu udelili na Slovensku občianstvo, nebol „druhým najvplyvnejším mužom ministerstva spravodlivosti,“ ale radovým advokátom. „V každom prípade však považujem udelenie štátneho občianstva trestne stíhanému Bakimu Sadikimu v apríli 2002 za škandál,“ uviedol Lipšic. Poslanec preto vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby preveril vo svojom rezorte, za akých okolností a rozhodnutím ktorých predstaviteľov ministerstva vnútra bolo Sadikimu štátne občianstvo udelené. „Reakcia Štefana Harabina a strany Smer plne potvrdzuje dôvodnosť návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi,“ konštatoval Lipšic.

debata chyba