Deti trápi obezita aj mozgové príhody

Kedysi na deti číhal mumps, rubeola alebo zápal pľúc. Dnes sa musia báť obezity, mozgových príhod a vysokého tlaku. Za dvadsať rokov sa ich život zmenil tak, že lekári u nich musia liečiť choroby dospelých. Mnohé z ochorení spôsobuje veľká nadváha. "Dnes máme dvanásťročné deti, ktoré už užívajú lieky na vysoký krvný tlak," upozorňuje detský lekár Mario Moro.

18.07.2008 07:08
zdravotníctvo, pacient, lekár, doktor,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Problémy zo zlého stravovania sa tu však nekončia. Deti často idú za lekármi aj s nechutenstvom alebo zápchami.

„Pred dvadsiatimi rokmi sme nepotrebovali detských gastroenterológov. Dnes? Na vyšetrenie u nich sa čaká aj štyri mesiace,“ hovorí Moro. Pritom oba problémy nie sú dôsledkom choroby, ale nesprávneho stravovania. „Deti sa najedia čipsov, sladkostí a potom nejedia normálne jedlo. Rodičia však žiadajú medicínsku liečbu,“ dodáva lekár.

Jeden detský pacient mal napríklad ekzém z čokolády. „Rodičia mu ju napriek tomu kúpia s tým, že dieťa čokoládu chce. A potom sa, samozrejme, ekzém zhorší a dieťa musí ísť na rôzne testy a krvné odbery,“ opisuje Moro vlastné skúsenosti.

V minulosti prevládali u detí najmä infekčné choroby. Dnes ochorenia ako detská obrna či čierny kašeľ takmer neexistujú. Chráni pred nimi očkovanie.

„Nepamätám si, kedy sme naposledy napríklad prijali do nemocnice dieťa so zápalom pľúc,“ hovorí profesor Svetozár Dluholucký z fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Zato každý týždeň prijmú jedno až dve deti, ktoré potrebujú liečbu pre závislosť od alkoholu.

U detí sa podľa neho zmenila najmä štruktúra chorôb. „Hlavne u tínedžerov,“ tvrdí. V nemocnici končia napríklad s diagnózami dospelých. „Máme mladé dievčatá s cievnymi príhodami a mozgovými porážkami. To nikdy nebolo,“ dodáva profesor Dluholucký.

Mnohé dievčatá totiž začnú užívať v skorom veku hormonálnu antikoncepciu a popri tom fajčia. „Ak k tomu majú ešte vrodenú predispozíciu na zlú zrážanlivosť krvi, hrozí im nebezpečenstvo,“ vysvetľuje.

Chlapci si zase ničia mladý organizmus anabolikami na podporu rastu svalov. „Všimnite si, ako vyzerajú dnešní chlapci, sú veľkí. Komplikácie z užívania týchto prípravkov nenechajú na seba dlho čakať,“ dodáva profesor.

Lekári upozorňujú, že malých pacientov pribúda. „Mám pocit, že hoci sa detí na Slovensku rodí menej, v ambulanciách ich je viac ako kedysi,“ tvrdí Moro. Keď pred rokmi začínala s praxou jeho zdravotná sestra, brala krv raz za dva týždne zhruba štyrom deťom. „Teraz? Odber krvi robíme každý deň,“ dodáva.

Rodičia často prichádzajú za lekárom s banálnym ochorením, obyčajné zakašlanie dieťaťa či malá nádcha ich vyháňa do ambulancií. Od lekára žiadajú kompletné vyšetrenie a antibiotiká. „Deti ich užívajú príliš veľa, niekoľko ráz do roka a nemá to dobrý vplyv na ich imunitu, ktorá sa potom oslabí,“ hovorí detský lekár.

Navyše, deti sa vôbec nehýbu. Sťažnosti pribúdajú aj od učiteľov telocviku. „Sú lenivejšie a menej športovo nadané,“ potvrdzuje telocvikár Ľubomír Dula zo Základnej školy na ulici Komenského vo Veľkom Krtíši. Veľa detí telesnú výchovu dokonca odmieta. Od lekárov žiadajú potvrdenie, aby ich od nej oslobodili. Často ich dokonca podporujú aj rodičia.

„Deti sedia tri, štyri hodiny za počítačom, potom si sadnú k televízoru, vôbec sa nehýbu, nešportujú. Nevýkonnosť a netrénovanosť vedú k neohrabanosti, deti nemajú dostatočnú kostnú masu a pri prvej príležitosti si dolámu ruku alebo nohu,“ dodáva profesor Dluholucký.

Počítače a televízia pritom spôsobujú ďalšie ťažkosti, ktoré doteraz trápili skôr dospelých – bolesti hlavy, chrbtice a dokonca aj krížov.

Podľa profesora Dluholuckého však ide o celosvetový problém. „U nás to ešte nie je také ako napríklad v USA alebo západnej Európe. Ale ideme tým smerom,“ uzatvára. Pritom pri niektorých ochoreniach by podľa lekárov stačilo málo – upraviť stravu a viac športovať.

debata chyba