Havel: Čo proti populistom? Odstup a nadhľad

Diskusia s bývalým česko-slovenským prezidentom Václavom Havlom prilákala na trenčianskom hudobnom festivale Pohoda tisíce ľudí. Do Tatra banka arény sa vošla len časť Havlových priaznivcov. Oveľa viac ľudí si jeho rozprávanie o politike i umení vychutnalo na trávnatej ploche pred stanom, kde bola umiestnená veľkoplošná obrazovka. Václava Havla privítal hudobným darčekom šéf Pohody Michal Kaščák, ktorý vníma jeho návštevu veľmi symbolicky.

20.07.2008 09:29
Havel na Pohode Foto:
Bývalý český prezident Václav Havel sa zúčastnil diskusie s návštevníkmi hudobného festivalu Pohoda v Trenčíne, kde uviedli jeho divadelné hry Audience a Protest.
debata

Havla zaradil do festivalovej rodiny, pretože i vďaka nemu môže každoročne organizovať slobodný festival s koncertmi a diskusiami bez obmedzení.

Diskusia zožala úspech aj napriek tomu, že prvých desať minút bol vonku veľmi slabý zvuk. Keď dali technici všetko do poriadku, Havel sa prihovoril i divákom mimo arény. Rozprával o charakteroch vysoko postavených politikov, či súčasnej situácii v postkomunis­tických krajinách, kde sa dokopy splieta politická a ekonomická moc. Zostáva však optimistom a nádej vkladá do mladej generácie.

Záujem o jeho názory na svet mali i festivaloví návštevníci. Pýtali sa, ako vníma reakciu Ruska na umiestnenie protiraketového radaru v Česku, ale aj na Spojené štáty. Slovákov tiež zaujímalo, ako bojovať proti populistom. „Udržať si odstup a nadhľad,“ znelo Havlovo odporúčanie.

 "Je to jednoduchšie, ale som trocha sklamaný,“ reagoval na otázku z pléna, ako sa cíti, keď už nesedí v prezidentskom kresle. Spočiatku si myslel, že bude slobodný, avšak zistil, že prezidentom síce už nie je, ale bývalým prezidentom zostane navždy.

Šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb skonštatoval, že by si na podobnú diskusiu ako Havla nemohol pozvať nikoho z našich doterajších prezidentov. "Prezidentka by tu však mohla sedieť ,“ podporil Havel nepriamo kandidátku na prezidentku Ivetu Radičovú, s ktorou sa na trenčianskom letisku osobne stretol. Podľa neho by mohla byť výbornou prezidentkou a drží jej palce, uviedol na tlačovej konferencii.

debata chyba