Nová strana má šancu, chýba však osobnosť, zhodujú sa politológovia

Na Slovensku je voľný priestor na vznik novej politickej strany, ktorá by mohla uspieť vo voľbách. Chýba však osobnosť, ktorá by za týmto zoskupením stála. Politológovia odhadli, že strana by mohla pritiahnuť liberálnych, pravicových či konzervatívnych voličov. Vytvoreniu nového subjektu nahráva situácia v pravicových opozičných stranách, ktoré poznačili vnútorné rozpory a v popularite výrazne zaostávajú za dominantným vládnym Smerom.

20.07.2008 11:55
voľby, referendum, hlasovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

„Priestor na vznik novej strany tu je, lebo skutočne mnohí voliči súčasných opozičných strán sú sklamaní,“ povedala politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave. Nová strana by mohla preto podľa nej osloviť liberálne a pravicovo, ale aj konzervatívne orientovaných ľudí. „Mladú generáciu by mohla napríklad mobilizovať problematika ochrany životného prostredia,“ dodala.

„Tu je priestor pre to, aby sa niekto pokúsil stať sa lídrom opozície. Ak súčasné strany alebo ich vedenie nebude v tomto smere nič robiť, nie je vylúčené, že to bude niekto tretí. A ten tretí môže zobrať nielen hlasy, ktoré sú voľné alebo dostupné, ale aj hlasy voličov týchto dvoch strán, teda SDKÚ a KDH,“ povedal sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK. Na Slovensku chýba podľa neho občiansko-liberálny subjekt. „Dá sa predpokladať, že by mohol dosiahnuť zhruba desaťpercentnú podporu za optimálnej situácie,“ poznamenal.

Kým podľa Haulíka sa už nová strana nestihne do najbližších parlamentných volieb úspešne sformovať, ďalší politológ Rastislav Tóth z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka má opačný názor. „Vzhľadom na to, že kolabujú takzvané pravicové či konzervatívne strany, tak asi očakávanie je tam, že by niečo také seriózne silnejšie vzniklo, čo by dokázalo takých 25 percent, 30 percent voličstva získať,“ domnieva sa Tóth. Pripomenul tiež, že pri posledných voľbách nebola voliť necelá polovica ľudí. „Je tu obrovský nevyužitý potenciál,“ poznamenal.

Oslovení analytici sa však zhodli, že zatiaľ sa neobjavila dôveryhodná osobnosť, ktorá by vedela mobilizovať voličov. „Nie sú tu ľudia, ktorí by mali na to dostatočné vybavenie, či už marketingové, osobnostné, ale aj finančné,“ povedal Haulík.

Nedávno ohláseným nových stranám preto analytici veľké šance na úspech nedávajú. Vytvorenie strany ohlásil v posledných dňoch napríklad bývalý minister hospodárstva Robert Nemcsics, ktorý vlastní značku liberálnej ANO. Politickú stranu plánuje založiť aj nezávislý poslanec Tibor Mikuš, ktorý opustil vládnu HZDS. O zaregistrovanie tento týždeň požiadali Konzervatívni demokrati Slovenska, za ktorými stoja nezávislí poslanci okolo bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka. 

debata chyba