Izák podporil svojich, vodníkov aj víly

Keď išlo o štátne peniaze, minister životného prostredia Jaroslav Izák (SNS) nešetril. Zo štátneho Environmentálneho fondu podporil ľudí blízkych ministerstvu, SNS. Dal aj na knihy o vodníkoch a vílach a podnikateľom. Premiér Robert Fico napriek kritike fond zrušiť nechce.

24.07.2008 05:45
Jaroslav Izák Foto: ,
debata

Šesťstotisíc korún odklepla rada fondu na vykurovanie rodinného domu napríklad manželke starostu Hontianskych Trstian v okrese Levice Jozefa Gálusa (HZDS, SNS).

„O tej možnosti sme sa dozvedeli od príbuzného, ktorý robí na ministerstve,“ povedal Gálus. Jeho manželka je jednou zo 66 úspešných uchádzačov z 300 záujemcov o peniaze.

Okrem trnavského krajského šéfa SNS Jozefa Ďuračku sa podpory dočkal aj okresný šéf SNS z Levíc Milan Marko. Za štyristotisíc si môže kúpiť tepelné čerpadlo a solárny systém.

Marko protekciu poprel. „So Slotom som nebol asi rok,“ dodal. Tvrdí, že je invalid a podporu potreboval aj pre svoju chorobu.

Vlani sa podarilo z fondu získať 484-tisíc korún na tepelné čerpadlo Ivanovi Fábrymu. Šéf spoločnosti Tauris tvrdí, že sa s Izákom ani s nikým zo SNS nepozná. „Vedel som, že je tá možnosť,“ povedal Fábry. Vlani pýtalo peniaze 105 uchádzačov, úspešných bolo 29.

Tento rok zase dostal 600-tisíc na solárne panely podnikateľ Miroslav Náhlik zo Šutoviec v okrese Trnava. Podľa denníka Plus 1 deň ide o človeka, ktorý podniká s Vladimírom Poórom. Ten býva spájaný so stranou Smer.

Z dvojmiliardového rozpočtu išli vlani peniaze na projekty, ktoré nesúviseli s odstraňovaním ekologických škôd. Dva milióny išli napríklad na vydanie knihy legiend o vodníkoch. Občianske združenie ERA dostalo tento rok ešte o dvestotisíc vyššiu dotáciu na projekt o tom, kde ešte žijú vodné víly.

Hoci na netransparentné delenie peňazí z fondu roky poukazujú aj mimovládky, Fico ho rušiť nechce. „Predseda vlády na to nevidí dôvod,“ uviedla hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Bude však trvať na tom, aby Izákov nástupca nedával peniaze súkromným osobám.

O delení peňazí rozhoduje podľa hovorcu rezortu životného prostredia Petra Višvádera Rada Environmentálneho fondu, zložená zo zástupcov ministerstva, fondu, samospráv a podnikateľskej sféry. Konkrétne mená však neuviedol.

Ficovi neprekáža 600-tisícová podpora pre šéfa Lesov SR Jozefa Minďáša (HZDS) ani rovnaká suma pre Ďuračku. Popudilo ho 200-tisíc pre svokru vedúcej služobného úradu Márie Flimelovej. Minďáš a Ďuračka peniaze vrátili, ostatní tak urobiť nemusia.

Náhradníka za Izáka SNS zatiaľ podľa dostupných informácií nemá. „Oficiálna ani neoficiálna debata zatiaľ nebola,“ povedal šéf parlamentného výboru pre životné prostredie Ján Slabý (SNS), ktorý sa spomína ako jeden z kandidátov.

Po voľbách v roku 2006 sa ako o ministrovi uvažovalo o Patrikovi Tomičovi. Ten za SNS pred dvoma rokmi aj kandidoval. Možným nástupcom je aj šéf Národného parku Malá Fatra Andrej Vidra.

debata chyba