Obhajca: Každému sa môže stať to, čo Hedvige

Premiér by mal vysvetliť, odkiaľ má informácie, že prípad Malinová mal viesť k likvidácii slovenskej vlády, tvrdí advokát Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica.

25.07.2008 15:00
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová.
debata

Dvoch mladíkov, ktorých opísala Hedviga Malinová cez identikity, polícia vypočula v roku 2006 len zbežne. Výsluch v úlohe svedka uskutočnila až prokuratúra. Prečo?
Neviem. Ja som nenašiel o ich výsluchu na polícii v roku 2006 nijaké protokoly. Podľa toho čo vypovedali neboli riadne vypočutí. Jeden bol vypočúvaný pred domom a druhý iba predvedený na políciu. Zaujímavé je, že u týchto osôb polícia nezisťovala, s kým telefonicky komunikovali v kritickom období. Toto však zisťovali u učiteľov maďarského jazyka na katedre Nitrianskej univerzity. Uskutočnilo sa to pritom päť dní po útoku na študentku, keď ešte nikto nemohol povedať a neexistoval jediný dôkaz, že si Malinová útok vymyslela.

Má polícia dôkaz, že si ho vymyslela?
Hedviga si určite nič nevymyslela. V prvom rade by sme, ale museli vedieť čo jej polícia kladie za vinu, teda čo si konkrétne mala vymyslieť. V uznesení o vznesení obvinenia sa nenachádza nijaká konkrétna skutočnosť, ktorú mala uviesť ako nepravdivú. Keby uviedli, čo konkrétne z jej odpovedí je nepravdivé i obhajoba by bola jednoduchšia.V uz­nesení je však len všeobecné konštatovanie, že uviedla nepravdivé skutočnosti týkajúce sa jej lúpežného prepadnutia.

Kauza prešla od trestného činu lúpeže až k vyhláseniu premiéra, že mala viesť k likvidácii jeho vlády. Kto ju spolitizoval a prečo?
Vyjadrenia politikov nie sú náhodné. Vždy s niečím súvisia. Domievam sa, že verejnosť má právo vedieť odkiaľ takéto závažné informácie pochádzajú a či to nie sú dezinformácie, ktoré niekto úmyselne podhadzuje slovenskýmn politikom.

Požiadate prokuratúru o vypočutie aj politikov?
Treba samozrejme vypočuť aj tie osoby, ktoré vystúpili verejne a uviedli, že táto kauza mal povaliť slovenskú vládu. Je podstatné zistiť odkiaľ tieto informácie pochádzajú, kto tieto informácie šíri. Som presvedčený, že títo ľudia, ktorí ich podhadzajú politikom a médiám môžu byť veľmi blízko k organizátorom tohto prepadnutia Hedvigy Malinovej.

Obhajujete obeť lúpežného prepadnutia, alebo osobu, ktorá sa mohla aj nevedomky dostať do nejakej spravodajskej hry?
Hedviga Malinová je obyčajná obeť trestného činu. Je to mladá slušná žena, ktorá sa vydala, má dieťa a chcela a chce viesť normálny život. Dňa 25.8. 2006 jej niekto vstúpil do života a zatiahol ju do udalostí, ktoré majú znaky spravodajskej hry a ktoré jej na dlhý čas zmenili život. Myslím si, že páchatelia jej prepadnutia nekonali náhodne a každý ich krok bol dôkladne buď nimi, alebo niekým iným premyslený. Táto otázka by bola preto skôr pre týchto pánov. Bojím sa, že do situácie, v ktorej bola a ešte stále Hedviga je, sa na Slovensku môže dostať každý z nás.

debata chyba