Radičová a Gašparovič obiehajú kraje

Iveta Radičová na Strekovskom festivale, Ivan Gašparovič na výjazde na Kysuciach, obaja prezidentskí kandidáti na Slávnostiach bratstva Čechov a Slovákov v Javorine. Napriek nabitému programu sa k predvolebnej kampani ani jeden z nich nepriznáva. "Pán prezident navštevuje jednotlivé obce a mestá pravidelne od nástupu do funkcie. V pracovných výjazdoch bude pokračovať aj v piatom roku svojho pôsobenia," uviedol hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

29.07.2008 06:01
Radičová, Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič a prezidentská kandidátka Iveta Radičová
debata

Faktom však je, že kým v júli 2006 Gašparovič absolvoval jediný výjazd – na automobilové preteky na Pezinskej Babe, vlani to bolo v rovnakom mesiaci už päť akcií a tento rok má za necelý mesiac za sebou sedem výjazdov.

„Sú to len poslanecké výjazdy. Rovnaké sme robili vlani počas Modrého leta, len sa im nevenovala taká pozornosť,“ tvrdí poslankyňa za SDKÚ Iveta Radičová. Na týchto výjazdoch zbiera podpisy na podporu svojej kandidatúry. Od mája podľa vlastných slov navštívila už asi 40 miest.

Kým Gašparovič nevynechá takmer nijaký väčší folklórny festival, Radičová sa pred dvoma týždňami zúčastnila na hudobnom festivale Pohoda, ktorý navštívilo asi 30-tisíc mladých ľudí.

Podľa politológa Michala Horského sa už tichá vojna medzi kandidátmi dávno začala. „Keby to však priznali, museli by čeliť mediálnym útokom a lepili by sa im na päty menší kandidáti,“ povedal. „Sú všade tam, kde je veľa ľudí a majú šancu získať publicitu v médiách,“ dodal Horský.

Zákon stanovuje začiatok prezidentskej kampane na dva týždne pred voľbami. Pred štyrmi rokmi s ňou predčasne začal podpredseda SDKÚ Eduard Kukan, ktorý potom len ťažko vysvetľoval, že išlo o informačnú kampaň.

S „klasickou kampaňou“ začne Gašparovič podľa ústredného tajomníka HZD Jozefa Grapu v januári. „Budeme hlavne pripomínať, čo pán prezident urobil za päť rokov vo funkcii,“ spresnil Grapa. Podrobnosti o kampani však povedať nechcel.

Radičová chce na jeseň predstaviť svoj volebný tím. Kto ho bude viesť, nepovedala. Na jej programe spolupracujú diplomat Martin Bútora, ústavný právnik Radoslav Procházka, sociológ Vladimír Krivý, analytička Zuzana Humajová a ekonómovia Eugen Jurzyca a Ľudovít Ódor.

Ako sa budú na kampani podieľať strany, ktoré jednotlivých kandidátov podporujú, zatiaľ nie je jasné. „Čaká sa, že všetky strany, ktoré podporia nášho kandidáta, prispejú aj na kampaň,“ povedal šéf HZD Grapa.

SNS a Smer prostredníctvom hovorcov odkázali, že s tým zatiaľ nerátajú. Národniari dokonca pripúšťajú, že vôbec nemusia Gašparoviča podporiť. Odporúčanie, koho majú voliť voliči SNS, dá vedenie strany v októbri.

Na rozdiel od parlamentných volieb, kde sú výdavky po novom neobmedzené, môžu prezidentskí kandidáti minúť v jednom kole najviac štyri milióny korún.

debata chyba