Architekti chcú novú súťaž o Starom moste

Slovenským architektom sa nepáči výber projektu novej podoby bratislavského Starého mesta. Magistrát chcú preto požiadať o vypísanie novej architektonickej súťaže. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Dopravoprojekt Petra Pauerová. Šéf mestskej dopravnej komisie Tomáš Fabor reagoval, že novú súťaž nie je možné vypísať, architekti sa navyše podľa neho už mali možnosť do projektu zapojiť.

01.08.2008 12:56
Starý most Foto:
Tretí návrh novej podoby mosta.
debata

Starý most by sa mal úplne zrekonštruovať za zhruba miliardu korún (33,19 milióna eur) tak, aby po ňom mohli chodiť električky. Vynovená stavba by mala mať podobu perforovaného rebra s kruhovými otvormi.

Víťazný návrh vybrali z troch variantov ľudia hlasovaním na internete. Návrhy vzišli z vlani vyhláseného medzinárodného tendra na projekt nosného systému hromadnej dopravy v úseku Janíkov dvor – Šafárikovo námestie. Víťazom tendra sa stala slovenská skupina firiem Alfa 04.

„Zástupcovia Slovenskej komory architektov, Slovenskej komory stavebných inžinierov, Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a spoločnosti Dopravoprojekt, (vyjadrili) negatívne stanoviská a názory na doterajší priebeh riešenia problematiky Starého mosta,“ uviedla v tlačovej správe Pauerová.

„Nie je technicky možné, aby sme zastavili tento proces. Architekti mali príležitosť, mohli sa prihlásiť do tendra,“ reagoval Fabor. Zástupcovia architektov sa však sťažovali, že pôvodný tender bol vypísaný na základe koncepčne zastaraného stavebného zámeru, ktorý počítal len s rekonštrukci­ou mosta.

Magistrát naďalej tvrdí, že pôjde o rekonštrukciu. Primátor Andrej Ďurkovský však nedávno nevylúčil, že z pôvodného mosta po prestavbe neostane prakticky nič. Projekt má zohľadňovať aj podmienky lodnej dopravy na Dunaji.

Starý most by mal po vynovení opäť slúžiť aj chodcom a autám. Financovanie sa plánuje z rozpočtu mesta a tiež z fondov Európskej únie. Električky by mohli podľa primátora začať po moste premávať od roku 2011. Plánovaná rýchlodráha má v budúcnosti spojiť mestskú časť Petržalka s centrom Bratislavy.

Prvý z návrhov novej podoby Starého mosta.
+10Pohľad na prvý z návrhov novej podoby mosta.
debata chyba