Komunisti chcú za prezidenta Sidora

Okruh záujemcov o post hlavy štátu sa rozšíril o nestraníka Milana Sidora. V budúcoročných prezidentských voľbách ho bude podporovať mimoparlamentná Komunistická strana Slovenska. Rozhodol o tom v sobotu Ústredný výbor KSS. Za favoritov na prezidentskú funkciu sú považovaní súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič a poslankyňa opozičnej SDKÚ Iveta Radičová.

02.08.2008 15:02
Prezidentský palác Foto:
Ilustračné foto
debata

„KSS sa zúčastní prezidentských volieb so svojím vlastným kandidátom,“ povedal po rokovaní Ústredného výboru KSS predseda strany Jozef Hrdlička. Sidor, ktorý je bývalým univerzitným učiteľom a v súčasnosti vedie prešovský Inštitút vzdelávania, umenia a športu, má podľa neho šancu osloviť ľavicovo zmýšľajúcich voličov.

Gašparovič, ktorého na prezidentský post podporuje najsilnejšia koaličná strana premiéra Roberta Fica Smer, už v minulosti naznačil, že sa bude opätovne uchádzať o dôveru občanov. Jeho najväčšou súperkou by mohla byť spoločná kandidátka opozície, exministerka práce Radičová. Podľa politológov sa o novom prezidentovi rozhodne práve medzi nimi dvoma, vyhliadky ostatných kandidátov považujú za slabé. Radičová chce na jeseň požiadať o pozastavenie podpredsedníckej funkcie v najväčšej opozičnej strane, a to do prezidentských volieb.

Záujem opäť sa uchádzať o prezidentské kreslo prejavil aj bývalý disident František Mikloško, ktorého kandidatúru tento týždeň oznámila jeho nedávno vzniknutá strana Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS). Dlhoročnému politikovi sa ešte ako poslancovi Kresťansko-demokratického hnutia podarilo v prezidentských voľbách v roku 2004 osloviť 6,52 percenta voličov.

Kandidáta na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov parlamentu alebo občania na základe petície, ktorú podpíše minimálne 15 000 voličov. Slováci vyberajú hlavu štátu v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov.

Zámer uchádzať sa o prezidentský post už ohlásila aj bývalá poslankyňa KSS Dagmar Bollová. Špekuluje sa tiež o kandidatúre bývalého ministra vnútra Ivana Šimka či predsedníčky mimoparlamentného Slobodného fóra Zuzany Martinákovej. Podľa niektorých zástupcov vládnej HZDS by už naopak nemal kandidovať jej predseda a expremiér Vladimír Mečiar. Ten v dvoch predchádzajúcich priamych voľbách hlavy štátu neuspel.

debata chyba