Neposlúchol a nasadol do auta smrti

Policajná akcia v Leviciach sa skončila tragédiou. Po prepade záložne zahynuli dvaja ľudia. Vyšetrovateľ Robert Vida z Nitry pracoval v zločineckej skupine v prestrojení, osudné sa mu stalo neposlúchnutie rozkazu. Pri prestrelke zahynul aj policajný informátor. Sedemkrát súdne trestaný recidivista zastrelil 39-ročného policajta po hádke v aute krátko po vylúpení záložne.

04.08.2008 23:36 , aktualizované: 05.08.2008 07:48
V Leviciach zavraždili policajta Foto: ,
Dostrieľané auto, v ktorom sa vražda odohrala.
debata

Vida mal nazbierať dôkazy pre usvedčenie zločincov. Spolu s ním zomrel aj ďalší lupič, ktorý s políciou spolupracoval.

„Vyšetrovateľ neposlúchol rozkaz za žiadnu cenu nenasadať do auta so zločincami,“ konštatoval krajský policajný riaditeľ v Nitre Ján Štark. Ako dodal, zatiaľ nevedia, prečo tak urobil. „Je možné, že ho k tomu donútili,“ dodal. Podľa vysokého policajného funkcionára budú preverovať, či náhodou skúsený policajt nezazmätkoval.

Skupinka páchateľov bola polícii dobre známa. Všetci už boli predtým súdne trestaní. Vida bol pri krádeži od začiatku. Na políciu totiž v nedeľu prišiel jeden z lupičov ešte pred akciou, že si ho jeden človek na špinavú prácu objednal. Policajti tak s ním poslali vyšetrovateľa ako agenta. Títo dvaja potom s ďalšími dvoma páchateľmi záložňu v Leviciach skutočne vylúpili.

Peniaze z lúpeže si mali všetci rozdeliť spolu s objednávateľom na pumpe pri Leviciach, kde už čakali kukláči, aby všetkých pokope zatkli pri preberaní peňazí. Objednávateľ lúpeže však na pumpu neprišiel. Zločinci sa teda v hnedej Škode 120 vybrali preč do rómskej osady Ladislavov dvor. Policajti tak museli improvizovať.

Cestou do osady vznikla podľa policajtov v aute hádka. Jeden zo zločincov sa pustil do muža, ktorý všetko ohlásil na polícii. Podľa policajnej verzie do potýčky vstúpil aj policajt, ale rozhnevaný lupič oboch zastrelil. Po prestrelke ušli späť do Levíc, kde zasiahli kukláči. Rozstrieľali auto a zvyšných dvoch lupičov aj objednávateľa chytili. Všetkým hrozí výnimočný trest, teda 25 rokov väzenia až doživotie.

Nitrianska polícia bola na informácie skúpa. „Prípad je v štádiu vyšetrovania a informácie tohto charakteru nebudeme poskytovať,“ odpovedal policajný riaditeľ Štark. Nechcel povedať, či v záložni o prepade vopred vedeli, koľko peňazí ukradli, či mal zabitý policajt nepriestrelnú vestu a koľko policajtov sa na akcii zúčastnilo. „Zasahoval potrebný počet príslušníkov, aby sme prípad zvládli,“ uviedol Štark.

**  Ako sa to stalo**

nedeľa večer
Jeden zo zločincov prichádza na políciu a ohlasuje, že v pondelok by mali prepadnúť záložňu. Policajti s ním posielajú vyšetrovateľa Roberta Vidu ako tajného agenta.

pondelok
7:15
- skupinka aj s Vidom prepadáva záložňu a s lupom uniká na benzínovú pumpu. Tam sa mali stretnúť s objednávateľom lúpeže.

7:30 – na pumpu nikto neprišiel, preto odchádza smerom do osady Ladislavov dvor

7:45 – v aute dochádza pravdepodobne k hádke a nakoniec k prestrelke, kde zomreli policajt a lupič, ktorý bol v nedeľu na polícii. Zostávajúci dvaja sa vracajú z osady späť do Levíc.

8:00 – kukláči dostihujú auto s unikajúcimi dvomi zločincami. Na Mochovskej ulici v Leviciach ich zadržali v prestrieľanej škodovke

v neskorších hodinách – policajti zadržali objednávateľa, ktorý neprišiel na benzínovú pumpu

debata chyba