Starý most asi nebude vyzerať ako rebro

Bratislavský Starý most, ktorý má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, možno nebude mať tvar perforovaného rebra. Primátor mesta Andrej Ďurkovský totiž navrhol vypísať novú súťaž na jeho podobu. Urobil tak po tom, čo architekti kritizovali predchádzajúci výber nového vzhľadu mosta cez Dunaj. Pôvodný návrh vybrala verejnosť minulý mesiac v ankete.

06.08.2008 14:11
Starý most Foto:
Starý most čoskoro zmení podobu...
debata

„Hlavné mesto dá dostatok finančných prostriedkov k dispozícii, aby sme túto (novú) súťaž pokryli a tým pádom zabezpečili (…) čo najhojnejšiu účasť,“ reagoval Ďurkovský na skoršiu kritiku slovenských architektov.

Primátor predpokladá, že víťaz súťaže by mohol byť známy do konca roka. Zatiaľ však nevedel potvrdiť, či sa do výberu finálnej podoby mosta zapojí opäť verejnosť. Z predchádzajúcich troch architektonických návrhov, ktoré boli len z dielne slovenskej skupiny firiem Alfa 04, vyberali ľudia v júli prostredníctvom internetu, krátkou textovou sms správou alebo telefonátom na audiotextové číslo.

Novú súťaž chce magistrát zorganizovať v spolupráci s Komorou architektov. Do komisie, ktorá by mala posudzované návrhy vyhodnocovať, by chcel šéf radnice prizvať aj nezávislých odborníkov zo zahraničia.

„Mal by to byť aj promenádny most, mal by to byť most, ktorý si Bratislavčania obľúbia, mal by mať taký charakter, s ktorým sa vedia stotožniť,“ predstavil svoju víziu budúcej prestavby predseda Slovenskej komory architektov Juraj Šujan.

Starý most, ktorý spája mestskú časť Petržalka s centrom Bratislavy by mal prejsť úplnou rekonštrukciou za približne na miliardu korún (33,19 milióna eur). Po prestavbe by mal okrem chodcov a áut slúžiť aj električkám. Bratislava má päť mostov, po ktorých denne prejde približne 250.000 áut. Najnovším je most Apollo za viac ako štyri miliardy korún (132,8 milióna eur), ktorý otvorili v septembri 2005.

Prvý z návrhov novej podoby Starého mosta.
Pohľad na prvý z návrhov novej podoby mosta.
+9Možná budúca podoba Starého mosta.
debata chyba