V HZDS sa hádajú pre milióny od darcov

Milióny od darcov rozdelili HZDS. Časť vedenia chce hlavu ústrednej tajomníčky Zdenky Kramplovej a hospodára Milana Urbániho. Či napokon takýto návrh v politických orgánoch Mečiarovej strany padne, je otázne.

09.08.2008 10:01
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

"Najzávažnejší problém je dôchodca s igelitkou. Tam by mala byť vyvodená priama zodpovednosť,“ povedal podpredseda HZDS Miroslav Jureňa.

Narážal pritom na nejasnosti okolo siedmich miliónov, ktoré mal dať HZDS 82–ročný dôchodca. Peniaze mal do HZDS priniesť práve Urbáni, darovaciu zmluvu s dôchodcom mala podpisovať Kramplová. Malo sa to stať v deň, keď Kramplová rokovala za ministerstvo pôdohospodárstva v Bruseli.

Na milióny sa chcú pýtať aj Jozef Halecký a Jozef Tarčák. Tí otvorene hovoria, že strana pri účtovaní urobila chybu. „Rád by som videl toho dedka,“ poznamenal Tarčák. Druhý podpredseda HZDS Ján Kovarčík problém nepovažuje za taký vážny. Bežne sa podľa neho stáva, že starí ľudia odkážu aj niekoľkomiliónový majetok napríklad cirkvi.

"A strana tiež robí ľuďom službu. Rovnako ako cirkev,“ povedal. Návrh na odvolanie Urbániho a Kramplovej podľa neho nik neschváli.

Čo si o celej veci myslí Mečiar, sa Pravde nepodarilo zistiť. Hovorkyňa Monika Zakariášová na otázky adresované predsedovi HZDS nereagovala, mobil nedvíhala. Podľa Jureňu je zo škandálu okolo sporných darcov sklamaný.

Jureňa si myslí, že Urbáni s Kramplovou by sa mohli vzdať straníckych funkcií aj sami. Obaja totiž zastávajú po dva posty: Kramplová je ústrednou tajomníčkou a ministerkou za HZDS, Urbáni je podpredsedom a súčasne hospodárom strany. Podľa niektorých zástupcov HZDS o výmene Kramplovej uvažuje už dlhšie.

To by však znamenalo, že by HZDS priznalo problém s vysvetlením svojho financovania. Strana sa k problému nevyjadruje, hoci po zverejnení darovacích zmlúv sa objavili ďalšie nejasnosti. Kramplová a Urbáni problém za celý tento týždeň ani raz nekomentovali. Urbáni nedvíhal mobilný telefón, Kramplová ho mala vypnutý. Najbližšie politické grémium by sa malo konať 20. augusta.

Podľa Zuzany Wienkovej z Aliancie Fair–play sú operácie HZDS s miliónovými darmi v hotovosti podozrivé. Vyzvala preto finančnú políciu aj parlament, aby vec prešetrili. Objavili sa tiež úvahy, že dary pre HZDS mohli byť fiktívne a darcovia nastrčení. Suma, ktorú HZDS dostalo od dvoch darcov, je totiž po započítaní úrokov rovnaká ako suma, ktorú si požičala od spoločnosti Optifi n Invest.

debata chyba