Firmy nechcú pracovať v zaplavených obciach

Obce na východnom Slovensku, ktoré postihli v júli záplavy, len ťažko získavajú na pomoc súkromné spoločnosti. Tie sa totiž obávajú, že peniaze na odstraňovanie následkov povodní uvoľní štát až s veľkým meškaním. Na opravy totiž samosprávy peniaze nemajú. V niektorých postihnutých obciach preto práce takmer zastali, povedali viacerí starostovia.

11.08.2008 17:35
Čirč Foto:
Ilustračné foto
debata

„Brehy sa už neopravujú, práce však nie sú ukončené, a ak nebudú peniaze, asi to tak ostane do ďalších záplav,“ povedal starosta obce Livov pri Bardejove Jaroslav Stracenský. Voda v obci zničila cestu, podmyla niekoľko domov a brehy miestneho potoka. Po záplavách z roku 2004 podľa Stracenského súkromné firmy, ktoré v obci pomáhali, dostali peniaze za prácu až po roku.

„Ak budú peniaze meškať po tohtoročných záplavách tak ako naposledy, môže sa stať, že súkromníci nám už pomáhať nebudú,“ uviedol starosta obce Kružlov Jozef Kmec. V obci stále nie sú dokončené provizórne opravy ciest, opraviť musia tiež kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd. Pontónový most, ktorý v dedine používali po predchádzajúcich povodniach, záplavy nevydržal, vedľa preto zatiaľ postavili ďalšie náhradné premostenie.

Na 15 miliónov korún (asi 498.000 eur) odhadol škody na obecnom majetku starosta obce Čirč Ján Labaš. „Zničených je asi 1,5 kilometra ciest,“ povedal Labaš. Obec zo svojho rozpočtu opravy nedokáže zaplatiť, vyhlásila preto verejnú zbierku. Peniaze za odstraňovanie škôd by však podľa Labaša mal poskytnúť štát.

Záplavy na východe Slovenska spôsobili vysoké škody, keď rozvodnené toky strhávali mosty, podmývali domy a cesty. Pri povodniach zomreli tiež dvaja ľudia v obci Čirč. Premiér Robert Fico prisľúbil, že vláda v prípade potreby odškodní postihnuté obce. Dažde ohrozili aj zber úrody z polí.

Pohľad na dvíhajúcu sa hladinu Hornádu v...
Hladiny riek na východnom Slovensku postupne...
+40Starosta dediny Dlhá nad Cirochou v okrese...
debata chyba