Kaliňák do vedenia polície v Nitre nezasiahne

Po nevydarenej policajnej akcii v Leviciach, pri ktorej zomrel policajt a policajný informátor, odchádzajú z vedenia krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre vedúci pracovníci. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka existuje niekoľko možností, kto v blízkej budúcnosti povedie nitriansku políciu. Avšak minister si myslí, že je to vec polície.

20.08.2008 19:01
Robert Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata

Z postu prvého zástupcu krajského riaditeľa Policajného zboru (PZ) v Nitre odchádza k 1. septembru Daniel Goga. „Rešpektujem takéto rozhodnutie,“ povedal Kaliňák. Podľa neho Gogove dôvody na odchod súvisia s rozhodnutím jeho nadriadeného i podriadeného kolegu. „Myslím si, že sa stotožnil s takým vnútorným pocitom,“ dodal Kaliňák o Gogovom kroku.

O uvoľnenie z funkcie plánuje požiadať Gogov nadriadený – krajský riaditeľ Ján Štark. Policajný prezident Ján Packa očakáva Štarkovu demisiu po jeho návrate z liečenia a predpokladá, že z funkcie by mal odísť tiež k 1. septembru. Či Štark pôjde pracovať na Prezídium Policajného zboru, sa Kaliňák nevedel vyjadriť. „Je to otázka pre prezidenta PZ alebo prezídium, neviem ešte povedať, určite sa o ničom nediskutovalo,“ povedal Kaliňák po stredajšom rokovaní vlády. Nemal by však nič proti tomu. „Myslím si, že v rámci policajného zboru je klasická rotácia funkcií. Nevidím v tom žiadny problém, aj keby. Ale zatiaľ som o nejakej ďalšej (Štarkovej – pozn. red.) funkcii nepočul,“ povedal Kaliňák.

Podľa Packu bol Goga jediná osoba z vedenia KR PZ, ktorá mala priamo do činenia s akciou, pretože jej plán podpísal. „Ak zistím, že bol podrobne informovaný, že s tým bol problém a má s tým súvis, tak mu povieme, že by bolo vhodné, aby z polície odišiel,“ povedal v pondelok Ján Packa. Ako dodal, je rozdiel medzi tým, či akciu len „podpísal“ alebo o nej vedel aj podrobnosti.

Policajta Igora Vidu a informátora zastrelili počas policajnej akcie s cieľom odhaliť a chytiť objednávateľa lúpeže v zmenárni v Leviciach. Policajt ako nasadený agent zmenáreň vylúpil spolu s Ivanom R. z Kľačian, ktorý deň predtým oznámil polícii, že ho o lúpež požiadal Ladislav B. Potom nasadli do auta k Ladislavovi B. a jeho vodičovi, ktorí mali ísť odovzdať lup Martinovi Š. na čerpaciu stanicu v Leviciach. Benzínka bola obsadená kukláčmi. Martin Š. však na určené miesto neprišiel, preto pokračovali v jazde k Ladislavovmu dvoru, kde sa strhla hádka medzi Ivanom R. a Ladislavom B., ktorá sa skončila streľbou a smrťou Igora Vidu a informátora.

debata chyba