Mikolaj: Reforma závisí od učiteľov, platy im porastú o osem percent

Minister školstva Ján Mikolaj si myslí, že výsledok školskej reformy bude závisieť od učiteľov. Od 1. septembra začína platiť nový školský zákon, ktorý má spustiť zmeny na školách.

23.08.2008 13:16
Mikolaj Foto:
minister školstva Ján Mikolaj
debata

„Reforma je postavená najmä na učiteľoch. Nedá sa nadiktovať, ani robiť nasilu. Reforma je o tom, že my sme vytvorili priestor pre učiteľov a je naozaj na každom učiteľovi, ako ho využije,“ povedal šéf rezortu. 

Podľa ministra sa v súčasnosti  treba sústrediť na to, aby sa počas nasledujúcich štyroch rokov dokázali presadiť zmeny do praxe. „Učitelia dostali podstatne väčší priestor na vlastnú kreativitu, vlastné prístupy,“ uviedol Mikolaj.

Reforma sa od septembra začína v prvých ročníkoch na základných školách a stredných školách a v piatych ročníkoch základných škôl. Po novom štát nadiktoval v tzv. štátnych vzdelávacích programoch povinné učivo, ktoré školy musia odučiť. Tvorbu časti učebných osnov prenechal na samotné školy, ktoré ich mali doplniť cez vlastné školské vzdelávacie programy.

Minister povedal, že ministerstvo nevie, koľko škôl si vypracovalo vlastné programy a koľko z nich si prevzalo vzorové školské programy, ktoré urobili na ministerstve. „Zatiaľ to nesledujeme,“ priznal Mikolaj. Podľa neho si školy nemuseli dopodrobna pripravovať školské programy. Záviselo od nich, či ich budú mať stručné alebo prepracovanejšie.

Učiteľom v budúcom roku porastú platy o 8 percent

Učiteľom by sa mali na budúci rok zvýšiť platy o 8 percent, avizuje minister Mikolaj. Stavia sa tak na stranu školských odborárov, ktorí požadujú medziročný nárast tarifných platov pre pracovníkov v školstve o 7 percent.

Ministerstvo financií v prvom návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok predpokladá, že tarifné platy pôjdu hore o 3,5 percenta. Podľa rezortu financií na mzdy zamestnancov základných a stredných škôl a školských zariadení má ísť 737,6 milióna € (22,2 miliardy Sk).

Budúcoročný rozpočet pre školstvo nie je konečný, o platoch ešte budeme rokovať, dodal minister. Podľa neho u ministra financií Jána Počiatka uspeje. Ministerstvo školstva má podľa návrhu štátneho rozpočtu dostať 2,1 miliardy € (63,3 miliardy Sk). Tento rok mu išlo zo štátnej kasy 53,2 miliardy korún (1,76 miliardy €). „Rozpočet je otvorený. Nárast je vďaka európskym fondom veľmi vysoký,“ priznáva Mikolaj.

debata chyba