Fico: Uprednostňujeme 'našich'? Normálne

Podľa premiéra Roberta Fica je stranícky klientelizmus súčasť fungovania politického systému. Považuje preto za "normálne" ak vládna koalícia pri výbere projektov uprednostňuje svojich priaznivcov. "Politický systém funguje tak, že je tu priame napojenie politických strán na starostov a primátorov, potom by to nefungovalo, akú motiváciu by tí ľudia mali," vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

25.08.2008 08:05
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

"Členstvo v strane, to že niekto sympatizuje s politickou stranou nemôže byť ako záznam v registri trestov“, zdôraznil. Neprípustné podľa premiéra je len porušenie zákona alebo priame zvýhodnenie rodinných príbuzných. Prípadmi straníckych prepojení v tendroch, s ktorými prichádzajú médiá sa nemieni zaoberať. Reagovať bude len na zistenia Úradu pre verejné obstarávanie.

Fico v relácii opätovne zaútočil na printové médiá, že vyťahujú osobné prepojenia, pretože nemajú ako inak kritizovať vládu. „Nebudeme diskriminovať našich ľudí za to že sa hlásia k vládnej koalícii, uzavrel.“ 

V prípade, že Slovenské elektrárne odstúpia od záväzku na dostavbu Mochoviec, má podľa Fica vláda právo prehodnotiť privatizáciu podniku. Dodal, že vyjadrenia o vyvlastnení adresoval energetickým monopolom ako "vážnu hrozbu“, pre prípad, že si nebudú plniť záväzky. Chce, aby monopoly rešpektovali záujmy štátu, ktorý je ich čiastočným vlastníkom.

Okrem investičných záväzkov premiér trvá na tom, aby energetické podniky zohľadňovali pri tvorbe cien kúpyschopnosť obyvateľstva. Poukázal na to, že vláda sa už viackrát odhodlala ku kontroverzným rozhodnutiam, napríklad zastaveniu privatizácie bratislavského letiska. V krajnom prípade, by sa podľa predsedu vlády nebála siahnuť ani k vyvlastneniu. 

debata chyba