Fico: Husák bol skvelý vodca povstania

Gustáv Husák bol podľa premiéra Roberta Fica špičkovým vodcom povstania. Fico na bratislavskom Námestí SNP v príhovore po kladení vencov pri príležitosti 64. výročia SNP vyzval k väčšej úcte a pokore k skutkom ľudí z moderných dejín Slovenska. Zdôraznil, že nechce ospravedlňovať ich chyby, ale chce ich správanie posudzovať ľudskejšie. Pripomenul, že prezident Antonín Novotný trestal Husáka a ďalších ako buržoáznych nacionalistov a dnes ich mnohí odsudzujú ako komunistov.

27.08.2008 14:34
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Robert Fico.
debata

Myšlienka SNP má podľa Fica dva domovy. Ten ideový je v Bratislave na Gajovej ulici číslo 9, kde v decembri 1943 došlo k uzavretiu Vianočnej dohody, ktorá spojila dve odbojové skupiny. „Zabolí ma, ako sa lajdácky správame k moderným dejinám,“ vyhlásil. Zároveň dodal, že o dom na Gajovej ulici už 20 rokov nezavadila žiadna kamera. „Odkiaľ sa majú mladí dozvedieť, že Bratislava bola ideovým domovom povstania?“ opýtal sa premiér. Vianočná dohoda podľa neho ukázala, ako majú politici hľadať vyšší záujem. K dohode politických subjektov na národných a štátnych záujmoch vyzval dnes aj on.

Fico tiež opäť pripomenul Alexandra Dubčeka, ktorý bol hľadačom pravdy. Hľadanie pravdy čaká podľa neho každého politika, pričom sa môže mýliť. „Aj my sa môžeme mýliť,“ uviedol.

Podľa premiéra Slovensko zažilo dve národné povstania. V roku 1848 a 1944. Obe skončili porážkou. „Boli to víťazné porážky,“ vyhlásil predseda vlády.

Predseda parlamentu Pavol Paška pripomenul v príhovore smrť Daniela Tupého, ktorý bol zavraždený pre iný účes. „Musíme sa postarať, aby nebolo nenávistných ideológií,“ povedal šéf parlamentu, pričom zarecitoval aj Danielove verše. Zdôraznil tiež, že SNP je symbolom ľudskosti, na ktorý by sme mali byť hrdí.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944. Bolo vyvrcholením protifašistického boja na Slovensku. Základom bola povstalecká armáda vedená generálom Jánom Golianom a generálom Rudolfom Viestom a partizánske jednotky. Riadenie povstania prevzala Slovenská národná rada so sídlom v Banskej Bystrici. SNP bolo potlačené nemeckými jednotkami, ale malo zásadný význam pri obnove ČSR. 

debata chyba