Palko: HZDS ťahá slovenskú politiku na dno

Návrh uznesenia HZDS, aby dokumenty, ktoré predložil poslanec Daniel Lipšic z KDH pri odvolávaní ministra spravodlivosti Štefana Harabina, preverili orgány činné v trestnom konaní, označil poslanec Vladimír Palko (nezávislý) za udávanie parlamentných kolegov. Považuje za neprístojné, aby opozičných poslancov preverovala polícia zato, že dali návrh na odvolanie ministra.

08.09.2008 08:46
Palko Foto:
Predseda KDS Vladimír Palko
debata

„HZDS ťahá slovenskú politiku na dno,“ skonštatoval Palko v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Podľa jeho názoru sa s HZDS vezie celá koalícia, o čom svedčí, že Smer sa nedokázal od iniciatívy HZDS dištancovať ani potom, čo sa preukázalo, že Harabin v parlamente klamal. 

V strane Smer sa ešte nerozhodli, či podporia návrh, ktorým chce HZDS preskúmať pravosť Lipšicových dokumentov. Podľa poslanca Smeru Borisa Zalu ide len o snahu upozorniť, že poslanec mohol porušiť zákon. Dodal, že v prípade takéhoto podozrenia musí automaticky konať prokuratúra aj bez iniciatívy poslancov. Zala tiež vyzval opozíciu, aby urobila „krok späť“ a prestala s osobnými invektívami voči predstaviteľom koalície. Osobnými urážkami si vysvetľuje aj zlyhanie ministra Harabina pri jeho odvolávaní. „Praskli mu nervy,“ poznamenal. 

Naopak, podľa Palka je za neznášanlivosť v parlamente zodpovedná koalícia. Premiéra vyzval, aby skončil „plazivú občiansku vojnu“. „Všetky tie reči o tom, že henten poslanec, onen poslanec opozície by mal ísť do väzenia, považujem za škandál, je to nechutné a už toho začíname mať plné zuby.“ vyhlásil. Premiér Robert Fico podľa neho mentálne nezvláda politický úspech a začína trpieť „komplexom velikášstva“. Neprimeraná konfrontácia, ktorú do politického zápasu vnáša koalícia, podľa Palka neprospieva Slovensku. 

debata chyba