Policajt ukázal podsvetiu, kde je svedok

Podozriví z neukončených prípadov organizovaného zločinu bývalých policajtov podľa prokuratúry maria rozbehnuté vyšetrovania a zastrašujú dôležitého svedka viacerých káuz. Povedal to generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Informácie o svedkovi tento rok vraj posúval podozrivým policajt pracujúci v budove policajného prezídia.

09.09.2008 12:05 , aktualizované: 12:16
Petluš Foto:
Obvineného bývalého policajta Róberta Petluša privádzajú pred senát Okresného súdu v Banskej Bystrici.
debata

Vyhrážky a marenia vyšetrovania sa týkajú Juraja Roszíka, bývalého policajta, ktorý si po dohode s prokurátorom a súhlase súdu odpykáva 8,5-ročný trest väzenia za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka. Roszík, ktorý sa po zatknutí rozhodol spolupracovať s prokuratúrou a svedčiť nielen o svojich komplicoch, ale aj o iných starších prípadoch zločinov policajtov, dostáva podľa Trnku viaceré vyhrážky.

„Roszíkovi bola poslaná biblia, to znamená, aby sa možno začal modliť. Zo strany advokátov mu boli kladené otázky: Ty sa nebojíš o svoj život a svoju rodinu, keď vyjdeš von?,“ povedal novinárom generálny prokurátor.

Roszík podľa prokuratúry poskytol viaceré svedectvá o prípadoch násilných lúpežných prepadov organizovaných bývalými policajtmi od roku 1999. Na základe týchto svedectiev prokuratúra podľa Trnku znovu otvára viaceré staršie nedokončené kauzy.

Okrem samotného zastrašovania od ľudí, o ktorých Roszík dával policajtom informácie, prácu prokuratúry komplikoval aj policajt, ktorý mal v budove policajného prezídia na starosti vyšetrovaciu celu. Ten podľa Trnku dával informácie podozrivým o tom, že v cele vypočúvali Roszíka.

„Prokuratúra dostáva rany pod pás z prostredia polície,“ posťažoval sa generálny prokurátor a pripustil, že podozriví muži môžu mať naďalej vplyv na políciu. Policajta, ktorý vyzrádzal informácie o Roszíkovi, podľa Trnku zatkli v pondelok. Generálny prokurátor dodal, že kvôli bezpečnosti vyšetrovateľov musel byť v prípadoch, o ktorých svedčí Roszík, vytvorený nový tím.

debata chyba