Harabin sa za svoje slová o Židoch kajal

Minister spravodlivosti Štefan Harabin sa na parlamentnej pôde verejne ospravedlnil za svoje nevhodné slová počas minulotýždňovej mimoriadnej schôdze o jeho odvolaní. Priame ospravedlnenie poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi, ktorému adresoval kritizované antisemitské výroky, chýbalo.

10.09.2008 10:03
Harabin Foto:
Minister spravodlivosti Štefan Harabin vo funkcii zostáva. Podpredsedovi KDH Danielovi Lipšicovi sa stihol vyhrážať basou.
debata

„Chcem sa verejne ospravedlniť za nevhodné slová. Takéto výrazy skutočne nepatria na parlamentnú pôdu… Ak som náhodou vo svojej horlivosti niekoho urazil, ospravedlňujem sa,“ povedal v pléne Harabin s tým, že odmieta akékoľvek spájanie s antisemitizmom.

Šéf rezortu prišiel s ospravedlnením až po niekoľkých dňoch kritiky aj zo strany predstaviteľov židovskej komunity. Počas ospravedlnenia sa však nevyhol nepriamej kritike Lipšica. Harabin povedal, že bol vždy za sprísnenie trestov, ak niekto popiera holokaust. „Ja navrhujem sprísniť trestanie,“ podotkol Harabin. Zároveň pripomenul, že Lipšic je za to, aby takéto tresty neboli. Lipšic v minulosti viackrát povedal, že popieranie holokaustu by malo byť chránené slobodou prejavu a nemalo by byť považované za trestný čin.

Anketa: Mal by minister Harabin odstúpiť?

Minister spravodlivosti Štefan Harabin sa minulý týždeň vo štvrtok v parlamente poslanca za KDH Daniela Lipšica pýtal, či sa hanbí za svojich predkov a ich vierovyznanie. „Pripomínate mi správanie niektorých nacistov, ktorí mali židovských predkov a dokázali sa podieľať na vraždení nevinných detí, žien, starcov v koncentračných táboroch, len aby dokázali vernosť fašizmu,“ povedal Lipšicovi Harabin.

Premiér Robert Fico sa dištancoval od Harabinových výrokov. „Emócie sú a stáva sa, že politik niekedy uletí. Predpokladám, že pán Harabin sa za to ospravedlní,“ vyhlásil v sobotu predseda vlády. Opozícia v utorok neuspela s návrhom uznesenia, ktoré by odsúdilo Harabinove výroky, koalícia o ňom odmietla rokovať.

Poslanci pokračujú v prerokovávaní vládnych návrhov zákonov od ministra Harabina. Jedným z nich je novela Trestného zákona, ktorá umožňuje zatvárať obchodníkov do väzenia, ak neprimerane zvýšia ceny pred prijatím eura.

debata chyba