Fico sa odkláňa od Harabina

Vládne strany si pred schvaľovaním rozpočtu strážia prímerie. Napriek tomu, že sa v Smere objavujú hlasy na odstúpenie, minister spravodlivosti Štefan Harabin (HZDS) si miesto vo vláde drží. Premiér Robert Fico (Smer) však za ním už nestojí tak ako na začiatku. "Predseda vlády rešpektuje rozhodnutie Národnej rady, ktorá ministrovi Harabinovi nevyslovila nedôveru," skonštatovala v stredu hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Či má Harabin stále Ficovu dôveru, nepovedala.

11.09.2008 05:00
Harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata

Minister totiž už nemusí vysvetľovať len to, v akom vzťahu bol s Bakim Sadikim, ktorého polícia viacerých štátov považovala za šéfa albánskej drogovej mafie. V stredu sa musel parlamentu ospravedlniť za protižidovské výroky, ktorými minulý týždeň počastoval podpredsedu KDH Daniela Lipšica. Tomu sa navyše minulý týždeň vulgárne vyhrážal, čo následne popieral. Z klamstva ho napokon usvedčil parlamentný záznam.

Kým začiatkom minulého týždňa stál Fico pevne na Harabinovej strane, teraz sa situácia zmenila. Po tom, ako Fico odsúdil antisemitské výroky, poslanec Boris Zala (Smer) v TV JOJ nevylúčil, že Smer tlačí na najmenšieho člena koalície, HZDS, aby ministra stiahol. „Pán Harabin by si mal sám premyslieť, nakoľko je znesiteľné to, aby naďalej zotrval vo vláde,“ uviedol Zala v utorok v TV JOJ. V stredu už bol o niečo miernejší a povedal, že je na Harabinovi, či odstúpi.

Smer zmenil názor po tom, keď generálny prokurátor Dobroslav Trnka potvrdil, že dokumenty, čo mali Harabina usvedčiť z kontaktov so Sadikim, boli súčasťou trestného spisu. Harabin tvrdil, že to tak nie je.

Situácia sa v stredu vyhrotila natoľko, že Harabin musel po rokovaní vlády vyhľadať pre údajné problémy so srdcom lekára. Po vyšetrení ho podľa hovorcu rezortu Michala Jurčiho prepustili domov.

Harabin aj Mečiar demisiu ministra vylučujú. „Dôvod na odstúpenie nie je,“ povedal Mečiar s tým, že necíti tlak od Ficovho Smeru. „Minister spravodlivosti nedostal od žiadneho koaličného poslanca žiadne výhrady,“ uviedol Jurči.

Aj keď sa najnovšia kríza, po ktorej koalícia nedokázala schváliť cestný zákon, skončila, Mečiar je k Smeru a SNS opatrný. V utorok ich označil za nedôveryhodných partnerov. „Nezobral som slovo späť,“ povedal. V stredu však už hlasovalo HZDS spolu s koalíciou.

Podpredseda HZDS Miroslav Jureňa však potvrdil, že názory HZDS a Smeru na rozpočet sa rozchádzajú. „Necharakterizoval by som to tak, že by sme chceli robiť nejaké odvety,“ dodal Jureňa.

Podľa politológa Miroslava Kusého môže pre Fica byť Harabinova prítomnosť vo vláde nepríjemná práve po jeho výrokoch o Židoch. „Spoluzodpovednosť za takéto správanie padá na Fica ako Harabinovho šéfa aj na celú vládu, ktorá to toleruje,“ dodal Kusý.

Fico si totiž počas oficiálnej pietnej spomienky na obete holokaustu musel vypočuť, ako dav odmietol Harabina. „Fuj, Harabin! Choď preč,“ volali na prítomného ministra spravodlivosti niekoľkí účastníci spomienky.

debata chyba