Svedok Rozsík priznal, že sa bojí

Asi najstráženejší svedok na Slovensku Juraj Rozsík priznal, že má strach o život. Potvrdil, že ešte počas vyšetrovacej väzby mu bývalý policajný kukláč Ľubomír Kurínsky z Trenčína po advokátovi odkázal, že má preňho Bibliu. Malú verziu Biblie s rukou dopísanými odkazmi neskôr dostal do ilavskej väznice v balíku. Rozsík usvedčuje viacerých bývalých kolegov - policajných kukláčov - z celej série trestných činov.

11.09.2008 21:00
Väzenie Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Jeden z advokátov mi medzi štyrmi očami povedal pár takých viet, ktoré by som nečakal od advokáta,“ povedal Rozsík na Okresnom súde v Trnave, kde vypovedal ako svedok v kauze únosu a vydierania Jozefa Príbelu z Trnavy a Heleny Bicekovej z Trenčína. V oboch týchto prípadoch sedí Kurínsky na lavici obžalovaných. „Bolo mi povedané, že sa mi môže čokoľvek stať. Áno, mám obavu,“ priznal Rozsík. Zastrašovať ho podľa jeho vyjadrenia mal aj známy advokát Juraj Trokan. Advokát to odmieta.

O zastrašovaní kľúčového svedka vo viacerých prípadoch trestnej činnosti bývalých policajtov informoval začiatkom tohto týždňa generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Podľa Trnku mali advokáti klásť Rozsíkovi zastrašujúce otázky: Ty sa nebojíš o svoj život a svoju rodinu, keď vyjdeš von? Trokan však takú otázku považuje za legálnu.

Trokan bol jedným z advokátov bývalého šéfa tajnej služby Ivana Lexu. Obhajoby sa vzdal v roku 2002, keď sa stal primátorom Trenčianskych Teplíc, kde vlastní rozsiahle majetky rodina predsedu HZDS Vladimíra Mečiara. Z funkcie primátora odstúpil už po roku, pretože, ako sám povedal, nemienil robiť poslancom zastupiteľstva ša­ša.

Ďalší dvaja bývali kukláči, tiež obžalovaní z vydierania, mali prepojenie na dvoch bývalých členov SIS, ktorí sa podieľali na únose syna prezidenta Michala Kováča. Tí neboli vďaka amnestii Vladimíra Mečiara nikdy odsúdení. Trnka odmietol konkretizovať, či polícia prešetruje aj osoby, ktoré boli zaplatené do únosu prezidentovho syna. Pripustil len, že vyšetrovací tím sa priblížil k šéfovi gangu, ktorý riadil zločiny bývalých policajtov.

Súd v Trnave bol počas Rozsíkovej niekoľkohodinovej výpovede pod kontrolou kukláčov, ktorí nedovolili svedka fotografovať. Rozsík ako jeden z hlavných aktérov podrobne opísal prípravu a únos podnikateľa Príbelu, ktorého život objednávateľ únosu ocenil na desať miliónov korún. Priznal, že on osobne dostal milión, ďalší milión zinkasoval Kurínsky. Na akcii sa mali podieľať podľa neho aj trnavskí kukláči Jozef Mogilský a František Tomáš.

Na únose podnikateľky Bicekovej sa mal podieľať okrem Rozsíka a Kurínskeho aj vtedajší trenčiansky policajt Dalibor Ondrejec. Od ženy pýtali desať miliónov korún, ako rukojemníčku si vzali vtedy jej štvorročnú dcérku. Peniaze nedostali, pretože Biceková hotovosť doma ani vo firme nemala. Keď ju poslali do banky, podarilo sa jej zalarmovať políciu.

Oba prípady únosu sa polícii podarilo objasniť po vražde podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky, na ktorej sa Rozsík tiež podieľal. Vďaka dohode o vine a treste s prokurátorom vyviazol s osemapolročným väzením. V ďalších prípadoch trestnej činnosti dnes už bývalých policajtov už potrestaný nebude.

debata chyba