Je Mečiar dôveryhodný? Fico mlčí

Predseda vlády Robert Fico nekomentoval spôsob, akým mal podľa denníka Sme splatiť predseda koaličnej HZDS Vladimír Mečiar svoj dlh za vilu Elektra v Trenčianskych Tepliciach. Rovnako nereagoval na otázku, či je Mečiar pre neho naďalej dôveryhodným partnerom. Vyhol sa tiež odpovedi, či by sa zúčastnil koaličnej rady v Elektre, po jej skončení redaktorovi denníka Pravda povedal, že ak by bol pozvaný, tak áno.

01.10.2008 16:47
Vladimír Mečiar Foto:
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar
debata

„Zodpovedám za vládu, ja nevidím pána Mečiara, že by sedel v mojej vláde,“ povedal Fico s tým, že zodpovednosť za svoje súkromné veci nesie Mečiar sám. Fica zaujímajú výsledky činnosti vlády a tie sú podľa neho podstatne lepšie „než ste očakávali v roku 2006“. Súčasná koalícia je podľa neho najlepšou alternatívou pre Slovensko. „Pozrite sa, čo sa deje v zahraničí. Nech mi ešte niekto z Rakúska čosi rozpráva o SNS, tak sa mu jednoducho pozriem priamo do očí a poviem nech je radšej ticho, pretože v Rakúsku v podstate pravicoví nacionalisti vyhrali voľby,“ povedal premiér.

Predseda vlády zopakoval svoje utorkové stanovisko, že presadzoval a bude presadzovať zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý bude obsahovať presun dôkazného bremena na človeka, ktorý má povinnosť vysvetliť pôvod svojho majetku. Fico čaká na odpoveď Ústavného súdu SR, ako sa vysporiadať s faktom, že zákon je protiústavný a možnosťou obísť tento nález prijatím ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Mečiar podľa zistení denníka SME splatil v roku 2005 pôžičku od podnikateľa Petra Zieglera tak, že jeho manželka kúpila od Júliusa Rezeša akcie istej firmy za milión korún a o tri mesiace ich predala Zieglerovi za 60 miliónov.

debata chyba