Škandál s melamínom: Inšpektori začali kontrolovať ázijské výrobky

Pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) začali kontrolovať ázijské potraviny, ktoré by mohli byť kontaminované nebezpečným melamínom. Kontroly sa spustili ešte v priebehu minulého týždňa, kedy sa zistilo, že by takéto potraviny mohli byť aj na slovenskom trhu, píše sa vo vyhlásení ŠVPS. V doposiaľ vyšetrených vzorkách sa melamín nenašiel.

01.10.2008 20:08
Potraviny Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Mliekom s obsahom melamínu sa v Číne priotrávilo viac ako 50.000 detí, štyri zomreli na zlyhanie obličiek. Čínski producenti nebezpečnú látku do mlieka pridávali, aby v ňom zdanlivo zlepšili množstvo proteínov.

Potravinová správa sa zamerala na kontrolu prítomnosti melamínu najmä v mlieku a mliečnych výrobkoch, ale aj na potraviny s obsahom pšeničného a kukuričného gluténu, ryžovej múky a ryžového proteínového koncentrátu. Prísnejšie sa pri dovoze kontrolujú potraviny dovážané na Slovensko z krajín mimo Európskej únie. Previerky boli naplánované na minulý a tento týždeň, podľa ŠVPS však budú pokračovať aj naďalej.

Svoje výrobky pochádzajúce z Číny stiahlo z trhu kvôli škandálu viacero výrobcov. Napríklad britský výrobca cukroviniek Cadbury prestal predávať 11 druhov čokoládových tyčiniek, potravinársky koncern Unilever zasa stiahol z predaja kvôli prítomnosti melamínu instantný mliečny čaj značky Lipton.

debata chyba