Gönczová: Slovensko sa správa neprijateľne

Slovenská a maďarská diplomacia si dnes opäť vymenili ostrú kritiku. V Budapešti si najprv maďarská ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová predvolala slovenského veľvyslanca Juraja Migaša a jej úrad označil niektoré kroky Slovenska z posledných týždňov za neprijateľné medzi dvomi susedmi v Európskej únii a NATO. Vzápätí nasledovala reakcia slovenského ministerstva, podľa ktorého sú takéto vyhlásenia neakceptovateľné a zhoršujú vzájomné vzťahy.

02.10.2008 21:28
Kinga Gönczová
Šéfka maďarskej diplomacie Kinga Gönczová
debata

Gönczová Migaša požiadala, aby vysvetlil „slovenské vyjadrenia z posledných dvoch týždňov, ktoré maďarská strana považuje za neprijateľné a nepochopiteľné vo vzťahoch medzi dvoma susedmi a členmi Európskej únie a NATO“, uviedlo maďarské ministerstvo vo vyhlásení, ktoré citovala agentúra MTI.

Maďarská ministerka sa podľa MTI na stretnutí s veľvyslancom zmienila, že Slovensko nedodržalo svoj záväzok, že v školských učebniciach budú za slovenskými zemepisnými pomenovaniami aj maďarské názvy, a vyjadrila znepokojenie nad tým, že maďarské školy na Slovensku nedostali takmer žiadnu dotáciu z fondov Európskej únie. Na oba problémy sa v uplynulých týždňoch sťažovala opozičná SMK, predstavitelia vlády však jej kritiku odmietli.

Šéfka maďarskej diplomacie tiež odkázala premiérovi Robertovi Ficovi, že nesie politickú zodpovednosť za strany vo vládnej koalícii a dodala, že niektoré myšlienky koaličných politikov sa dajú označiť za prejav nenávisti. Vládna SNS Jána Slotu pred dvomi týždňami vyhlásila, že by chcela obnoviť domobranu pre obavy z údajnej vojenskej hrozby z Maďarska.

Odpoveď Slovenska Gönczová očakáva do konca budúceho týždňa a v závislosti od nej plánuje zvážiť ďalšie diplomatické kroky. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí však krátko potom vyhlásilo, že v politike Maďarska sa od nástupu Ficovho kabinetu objavuje úmyselné vyvolávanie konfrontácie a dnešné vyjadrenie Budapešti je neprijateľné a neopodstatnené.

„Bezmedzná, etnicky motivovaná politika zasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov sa v Európe ukázala ako tragicky zhubná tak v polovici, ako aj na konci minulého storočia a zjavne nevymizla ani začiatkom tohto storočia,“ vyhlásilo slovenské ministerstvo.

Slovenská diplomacia tiež maďarským kolegom vytkla, že ich vyhlásením podporujú šéfa SMK Pála Csákyho. Toho dnes minister zahraničných vecí Ján Kubiš kritizoval pre údajné výroky o autonómii pre slovenských Maďarov na stretnutí s jedným z lídrov maďarskej menšiny v Rumunsku Lászlóm Tőkésom. Úrad ministra Kubiša však poznamenal, že má naďalej záujem o dobré vzťahy medzi oboma krajinami.

Dnešná slovná prestrelka medzi slovenským a maďarským ministerstvom sa pridala k ďalším sporom, ktoré po nástupe Ficovej vlády v roku 2006 prepukli v tradične komplikovaných vzťahoch medzi Bratislavou a Budapešťou. Maďarsko od začiatku dávalo najavo nevôľu nad účasťou SNS vo vláde, Slovensko zas obviňovalo maďarských politikov z miešania sa do vnútorných záležitostí a taktiež z tolerovania pochodov polovojenskej extrémistickej Maďarskej gardy.

debata chyba