Csáky: Slovensko spravilo hysterický cirkus

Mienkotvorné slovenské médiá ako aj vládni a opoziční politici naleteli podľa predsedu SMK Pála Csákyho na provokáciu troch novinárov a vykonštruovali tým smiešne provinčný cirkus, ktorého sme svedkami už piaty deň. "Slovensko sa týmto hystericko-nacionalistickým cirkusom zviditeľnilo nie pozitívne pred civilizovaným svetom," uviedol Csáky a pripomenul, že SMK sa nezúčastnila na tomto smutnom procese.

03.10.2008 13:29
Csáky Foto:
Predseda SMK Pál Csáky
debata

Csáky v písomnom stanovisku uviedol, že celú kauzu vyvolal novinár, ktorého pred šiestimi rokmi vylúčili z SMK, pretože bol konfrontačný. Podľa neho paniku chcel zámerne vyvolať aj ďalší novinár, ktorý je korenšpodentom jedného maďarského denníka. Zároveň dodal, že na základe bulvárnych informácií slovenskú verejnosť zámerne nekorektne informoval redaktor slovenského denníka.

Predseda SMK má teraz podľa vlastných slov problémy vysvetľovať, čo sa deje na Slovensku. V tejto súvislosti chce na najvyšších európskych fórach otvoriť tému, či má poslanec Národnej rady SR právo slobodne sa stretnúť s poslancom Európskeho parlamentu a slobodne sa porozprávať o všetkom, čo nie je v rozpore s Ústavou a zákonmi Slovenskej republiky.

Predseda SMK Pál Csáky podľa denníka Sme hovoril v sobotu v Dunajskej Strede, po rokovaní so známym lídrom maďarských radikálov v Rumunsku Lászlóm Tőkésom, o maďarskej autonómii na Slovensku. Riadiť by ju podľa neho mohol menšinový miniparlament. Csáky mal Tőkésovi ponúknuť na preštudovanie vlastný plán autonómie vypracovaný v čase, keď bol podpredsedom vlády. Europoslanec Tőkés je predsedom Rady autonómie Karpatskej kotliny, ktorú založil. SMK sa na činnosti rady zúčastňuje len ako pozorovateľ, o členstve v rade by mala SMK podľa Csákyho rokovať v blízkom čase.

Csáky na článok zareagoval písomným stanoviskom, podľa ktorého nehovoril s Tőkésom o autonómii. Mal tam hovoriť o odborných predstavách Sekcie ľudských práv a národnostných menšín Úradu vlády SR z obdobia 2003 až 2005, ktorému sa Úrad vlády SR venoval na základe programového vyhlásenia vlády SR. V tých rokoch bol Csáky podpredsedom vlády.

debata chyba