Fico: Gönczovej ultimátam vravím ' nie'

Premiér Robert Fico vyhlásil, že maďarská šéfka diplomacie Kinga Gönczová vykročila vyhlásením ultimát pre Slovensko na nebezpečnú cestu. "Hovorím kategorické nie takémuto správaniu sa ministerky zahraničných vecí Maďarska. Slovensko nebude podliehať žiadnym zahraničným vplyvom a tlakom," vyhlásil Fico.

03.10.2008 15:42 , aktualizované: 16:56
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Ultimátum je podľa premiéra súčasťou dlhodobej koncepcie Maďarska o posilňovanie maďarstva v strednej Europe. „Je zlé, že ide o koncepciu, ktorú maďarská vláda presadzuje na úkor dotknutých krajín. Nedovolíme, aby niekto na úkor našich národných a štátnych záujmov presadzoval takúto koncepciu,“ konštatoval Fico.

Podľa Fica ultimátum prišlo namiesto odpovede na srdečné pozvanie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya na Slovensko. "Je na rade, aby Ferenc Gyurcsány navštívil Slovensko. To je jediná cesta ako riešiť problémy, ak sú,“ vyhlásil predseda vlády. Zároveň dodal, že slovenská vláda má typicky slovenské vlastnosti a na facku reaguje pozvaním, na útoky reaguje zmierlivo. Tak podľa Fica reagovala, aj keď Gyurcsány zrušil návštevu Slovenska v priamom prenose na tlačovej besede, na Maďarské gardy či Fórum poslancov Karpatskej kotliny.

Fico tiež upozornil, že Kinga Gönczová zaujala ochranársky postoj k SMK. Akoby podľa neho Pál Csáky oživil tézu, podľa ktorej, ak SMK nebude vo vláde, nie je možné na Slovensku hovoriť o demokratickom systéme.

Možnosť získať peniaze z eurofondov pre školy na južnom Slovensku je podľa Fica primeraná. "Nevidím v tomto žiadne nedostatky,“ povedal. Podľa neho tiež na Slovensku nikto nikomu nebráni používať vlastné názvy pohorí alebo miest. Vláda však chce, aby každý vedel perfektne po slovensky. "To niekomu ubližujeme, keď chceme, aby ovládal slovenský jazyk,“ opýtal sa premiér.

Maďarská ministerka vyh­lásila, že Slovensko nedodržalo svoj záväzok, že v školských učebniciach budú za slovenskými zemepisnými pomenovaniami aj maďarské názvy, a vyjadrila znepokojenie nad tým, že maďarské školy na Slovensku nedostali takmer žiadnu dotáciu z fondov Európskej únie. Na oba problémy sa v uplynulých týždňoch sťažovala opozičná SMK, predstavitelia vlády však jej kritiku odmietli.

Šéfka maďarskej diplomacie tiež odkázala premiérovi Robertovi Ficovi, že nesie politickú zodpovednosť za strany vo vládnej koalícii a dodala, že niektoré myšlienky koaličných politikov sa dajú označiť za prejav nenávisti. Vládna SNS Jána Slotu pred dvomi týždňami vyhlásila, že by chcela obnoviť domobranu pre obavy z údajnej vojenskej hrozby z Maďarska.

SMK: Záujem o menšiny nie je šírenie maďarstva

Za nemiestne a neadekvátne považuje Strana maďarskej koalície (SMK) vyhlásenie premiéra Roberta Fica na mimoriadnej tlačovej besede. Obe vlády na základe dvojstrannej zmluvy o spolupráci a dobrých susedských vzťahoch (tzv. základná zmluva) oprávnene riešia problémy svojich menšín. „Takýto záujem nie je možné považovať ani za tzv. šírenie maďarstva, ani za zasahovanie do vnútorných záležitosti inej krajiny. Predseda SMK protestuje proti dezinterpretácii svojich slov a celé dnešné divadlo Roberta Fica považuje za bezobsažný prejav čoraz nacionalistic­kejšieho politika,“ uviedla v tlačovej správe SMK.

debata chyba