Lexa žiada odškodnenie od jednotlivcov

Bývalý šéf SIS Ivan Lexa nebude žiadať odškodnenie za nezákonnú väzbu a ďalších 14 prípadov "porušenia práv" od štátu, ale od jednotlivcov. Povedal to pre server Aktuálne.sk. "Dal som pokyn svojim právnikom, aby našli také právne riešenie, ktoré by túto ujmu zosobnilo. A to tak, aby chyby jednotlivcov boli zosobnené konkrétnym osobám. Nejde len o nezákonnú väzbu, ale aj o ďalších štrnásť prípadov, v ktorých boli porušené moje práva," uviedol Lexa.

07.10.2008 12:10
Ivan Lexa Foto:
Ivan Lexa
debata

Od vlády Roberta Fica nechce ospravedlnenie ani odškodnenie, pretože súčasný premiér s tým podľa neho nemá nič spoločné. Nechce ani, aby sa na odškodné skladali zo svojich daní aj tí, ktorí ho podľa jeho slov podporovali.

Európsky súd pre ľudské práva pred dvoma týždňami rozhodol, že Lexa bol vo väzbe za zavlečenie Michala Kováča ml. do cudziny nezákonne. V tom čase platila amnestia, ktorú vydal premiér Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident. Amnestiu zrušil ďalší premiér s dočasnými právomocami prezidenta Mikuláš Dzurinda. Fico ako nezávislý poslanec sa 16. marca 2000 pri návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií v parlamente hlasovania zdržal.

Po zrušení amnestií Durindom skončil Lexa pred deviatimi rokmi na 95 dní vo väzbe. Európsky súd pre ľudské práva mu nepriznal odškodné, ale Slovensko musí zaplatiť súdne trovy vo výške 8 000 eur (241 008 Sk). Lexa sa na európsky súd obrátil v septembri 1999. Od Slovenska chcel nepeňažnú ujmu jedno euro. Sťažoval sa, že väzba bola nezákonná a bola porušená prezumpcia neviny. Rozsudok bude právoplatný, ak sa obe strany do troch mesiacov od rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva neodvolajú. V opačnom prípade môže spor pokračovať vo Veľkej komore európskeho súdu. 

debata chyba