Fico môže pokojne predávať štátne

Vláda Roberta Fica sa môže začať chystať na privatizáciu, navyše legálne pod cenu. Prezident Ivan Gašparovič krátko pred odletom do USA podpísal zákon, ktorý umožňuje vojenské majetky priamo predávať, a nie ako doteraz zadarmo darovať mestám a obciam. Posledným vyvoleným mestom, ktoré dostalo zadarmo väčší majetok, tak zostáva Nitra so starostom za vládny Smer.

08.10.2008 08:16
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Naopak, Trenčianske Teplice, kde je starosta za SDKÚ, odídu pravdepodobne s dlhým nosom. O dve lukratívne vojenské budovy v centre sa okrem mesta údajne zaujímajú ministerstvo vnútra a Úrad sociálnych služieb. Je však možné, že sa do prvého novembra s rezortom obrany „nedohodnú“. A potom už budú môcť jeho úradníci budovy predať za tretinovú cenu priamo nejakému podnikateľovi.

„O prevode budov Saratov a Partizán zatiaľ rokujeme,“ uviedol hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela. Podobne odpovedá už niekoľko mesiacov. Budovy pritom prešli rozsiahlou rekonštrukciou a rezort obrany do nich nalial 200 miliónov korún (6,6 milióna eur). O rok neskôr už liečebné domy vyhlásili za prebytočné.

V rezorte obrany po zoštíhlení armády zostal ešte miliardový prebytočný majetok, no ministerstvo nechce prezradiť, koľko nehnuteľností a v akej hodnote bude ponúkať na predaj. „Súhrnnú všeobecnú hodnotu prebytočného nehnuteľného majetku v správe ministerstva nemá rezort obrany zistenú, lebo k ohodnoteniu prichádza až vtedy, keď o majetky neprejavia záujem štátne inštitúcie,“ uviedol Gemela.

Zákon pôvodne prijali, aby získali peniaze pre štátnu kasu. V rezorte obrany nevedia ani to, koľko to prinesie do pokladnice. „Príjmy z predaja majetku nie sú jasné, lebo to závisí okrem iného aj od ponuky kupujúcich podnikateľov,“ uviedol Gemela.

Združenie miest a obcí (ZMOS) nie je zmenou zákona nadšené. Mestá tak prišli o možnosť získať pre seba budovy často v centre mesta. Ak ich budú odteraz chcieť, neostane im iné, ako sa na dražbe pobiť s podnikateľmi. Predseda ZMOS Michal Sýkora kritizuje, že ministerstvo nevie, aký úžitok nový zákon prinesie, a pritom mestám zobralo možnosť na rozvoj. „Ťažko analyzovať výhody nového zákona, keď nie sú relevantné čísla,“ uviedol Sýkora.

Podľa nových pravidiel môžu úradníci ministerstva predať majetky aj za tretinu odhadovanej ceny. Teda napríklad, ak by sa Nitra nebola bývala dohodla s ministerstvom, tak od novembra by už rezort mohol časť tamojších kasární v účtovnej hodnote bezmála sto miliónov korún (3,3 milióna eur) predať za 33 miliónov (1,1 milióna eur). Ak by nikto neponúkol viac. „Nehnuteľný majetok by oveľa lepšie využili v prospech občanov obce ako podnikatelia,“ stojí si za svojím Sýkora.

Doterajší systém fungoval od roku 2004, keď sa vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) dohodla aj s vtedy opozičným Smerom, že armádne majetky budú dávať mestám zadarmo, ak ich nebude chcieť iný štátny úrad. Teraz prebytočný majetok opäť ponúknu štátnym inštitúciám, ale v druhom kole prídu na rad podnikatelia. Tí majetky budú môcť kúpiť v troch kolách, kde cena klesne na tretinu účtovnej hodnoty. Po podnikateľoch prídu na rad mestá a obce.

Doteraz rozdala armáda samospráva nehnuteľnosti v hodnote 1,8 miliardy korún (59,75 milióna eur). Podľa údajov z ministerstva obrany bola k mestám a obciam štedrejšia vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) a odovzdala majetok v päťkrát vyššej hodnote ako Ficova vláda. „Za minulej vlády od roku 2004 sa odovzdal majetok v hodnote 1,5 miliardy korún (49,8 milióna eur) a za dva roky súčasnej v hodnote 300 miliónov korún (9,9 milióna eur),“ spresnil Gemela. Za jednotlivé roky stále klesá hodnota odovzdaného majetku.

debata chyba