Slovenská televízia smeruje k bankrotu

Slovenskej televízii hrozí platobná neschopnosť, no riaditeľ STV Štefan Nižňanský namiesto záchranného plánu napáda Radu STV a jej predsedu Bohumíra Bobockého obviňuje z mafiánskych praktík. Situácia v televízii, ktorej občania platia každý mesiac sto korún, nie je ružová. Na konci roka hrozí, že nebude mať na výplaty a na výrobu programu.

09.10.2008 00:00 , aktualizované: 07:49
Štefan Nižňanský Foto:
Riaditeľ STV Štefan Nižňanský.
debata

„Už teraz má STV po lehote splatnosti dlžoby vo výške niekoľkých desiatok miliónov korún,“ uviedol predseda Rady STV Bohumír Bobocký.

Nižňanský problémy s peniazmi nepriamo potvrdil. „Rátame so štátnou dotáciou vo výške 150 miliónov korún,“ uviedla ako riešenie zlej finančnej situácie ekonomická riaditeľka STV Libuša Baranová. Pridelenie novej dotácie však nie je isté. Ministerstvo kultúry už vopred uviedlo, že dotáciu nemôžu čakať a za zlé výsledky hospodárenia si môže STV sama. Verejnoprávna televízia už tento rok jednu dotáciu od ministerstva kultúry vo výške 91 miliónov korún dostala.

Nižňanský neuviedol, aký má pripravený záchranný plán, ak by to s dotáciou nevyšlo. Namiesto toho  obvinil Radu STV, a najmä  jej predsedu Bobockého,  že sa stýka s podsvetím a organizuje mediálny tlak proti nemu a celej STV. Bobocký obvinenia odmietol s tým, že Nižňanský sa snaží odpútať pozornosť od vážnych problémov.

Podľa výročnej správy prekračuje STV rozpočet najmä vo výrobe programu, za ktorý je zodpovedný Juraj Dobiš. Situácia je taká vážna, že konci roka bude mať STV na účtoch 640-tisíc korún. ,,Vzhľadom na potreby STV je to nedostačujúce,“ konštatoval člen Dozornej komisie STV Miroslav Galamboš. Televízii bude totiž chýbať 20 miliónov korún na výplaty a vyplatenie zmlúv. „Reálne hrozí, že STV skončí v strate až 200 miliónov korún,“ dodal Bobocký.

Tým narastie však aj verejný dlh štátu. To sťaží ministerstvu financií dodržanie európskeho Paktu stability, ktorý je záväzný pre všetky krajiny s eurom.

Dve vyhodené riaditeľky z STV, Elena Šrámková a Petra Kolevská, obvinili vedenie, že nehospodárne nakladá s verejnými peniazmi, hoci ich má málo. Nižňanský na svoju obranu vyhlásil, že požiada o audit, aby dokázal, že je všetko v poriadku. „Zároveň budem iniciovať vykonanie poslaneckého prieskumu,“ dodal.

Poslanec SDKÚ Tomáš Galbavý je však skeptický. „Poslanci v tomto majú malé kompetencie a bude závisieť od riaditeľa, ktoré zásuvky nám otvorí,“ dodal.

Podľa informácií Pravdy z prostredia Rady STV niektorým členom už prešla trpezlivosť z Nižňanského nečinnosti a na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Rady STV ho navrhnú odvolať. „Návrh je už napísaný a podporilo ho viacero členov. Nižňanský sa zrejme teraz chytá slamky,“ uviedol istý člen rady, ale neželal si byť menovaný.

V STV ignorujú uznesenie vlády

Ani po dvoch mesiacoch si davy športových nadšencov nehľadajú na diaľkových ovládačoch tretí, športový okruh Slovenskej televízie. Na ten dostala STV štátnu dotáciu 91 miliónov korún. Navyše televízia svojím vysielaním porušuje uznesenie vlády Roberta Fica, lebo neplní, čo za darované peniaze sľúbila.

Ministerstvo financií potvrdilo, že v takom prípade môžu do STV poslať finančnú kontrolu a televízia by mohla prísť o časť dotácie.

Slovenská televízia totiž žiadala dotáciu na podporu a propagáciu slovenského športu. A vláda ju presne zaviazala, na aké športové podujatia teda musí získané štátne peniaze vyčleniť. Napriek tomu niektoré súťaže televízia nevysielala vôbec alebo z nich urobila iba lacnejší záznam, a nie drahší priamy prenos, na ktorý dostala peniaze.

Príkladom je košický Medzinárodný maratón mieru, najstarší v Európe. Vláda schválila 387-tisíc korún na dvojhodinový priamy prenos, ale na Trojke bol iba hodinový záznam. „Podľa licencie môžeme na Trojke vysielať od 17. hodiny do polnoci. Maratón sa konal ešte predtým, preto sme odvysielali iba záznam,“ uviedol intendant Trojky Stanislav Štefánik. Kanál však už niekoľkokrát vysielal aj mimo určeného času – najmä po polnoci. Podľa zverejneného programu to bude dokonca robiť pravidelne. Najmä pre americkú hokejovú NHL, ktorá sa väčšinou hrá po polnoci slovenského času. Navyše STV má dohodu s licenčnou radou, že ak je významná akcia mimo určeného času, môže ju odvysielať. A iba oznámi Rade pre vysielanie a retransmisiu, že sa tak stalo.

Iné programy, na ktoré dostala STV účelovú dotáciu, nevysielali vôbec. Napríklad Rozlúčkový vodný slalom v Liptovskom Mikuláši na konci septembra, na ktorý dostali 300-tisíc korún. Oficiálne priamy prenos zrušili, lebo „sa zmenil charakter podujatia“. Namiesto neho mali vysielať záznam z vodného slalomu z Nemecka, ktorého nákup je lacnejší ako výroba vlastného priameho prenosu. Nakoniec sa však nevysielal ani slalom z Nemecka. „Žiaľ, tri dni pred plánovaným odvysielaním nám organizátor oznámil, že záznam nie je z technických dôvodov možné použiť,“ vysvetlil Štefánik. Čo spravila televízia s 300-tisíc korunami, ktoré ušetrila a boli viazané na priamy prenos, už nevysvetlil.

Hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál potvrdil, že vo všeobecnosti platí, ak niekto neplní podmienky pridelenej dotácie zo štátneho rozpočtu, hrozí mu prepadnutie peňazí a navyše pokuta. „Do úvahy pripadá kontrola z ministerstva financií. Tá by rozhodla, či budú musieť peniaze vrátiť,“ konštatoval Šmál.

Ani v druhom mesiaci svojej existencie Trojka neprilákala okrem výnimiek viac ako desaťtisíc divákov. Zatiaľ najúspešnejším prenosom bol hokejový zápas Slovana Bratislava s Tampou Bay. Vtedy ju na ovládači našlo 104-tisíc divákov. Počas normálneho programu vo svetlých momentoch sleduje Trojku do dvadsaťtisíc ľudí. Je to mierne viac ako pred mesiacom. „V začiatkoch zatiaľ hodnotíme skôr kvalitu programu, ako jej sledovanosť,“ uviedla hovorkyňa STV Želmíra Habánová s tým, že výsledky sú podľa ich očakávaní.

Vedenie STV hovorí o osobných útokoch

Prvé verejné vystúpenie šéfa výroby STV Juraja Dobiša sa premenilo na obviňovanie kritikov. Práve Dobiša pritom označili dve na hodinu vyhodené riaditeľky Elena Šrámková a Petra Kolevská za príčinu zlého stavu v STV. Podľa nich mal podpisovať zmluvy v rozpore s predpismi. A najmä draho.

Dobiš pri svojej obrane nehovoril pravdu. Najprv tvrdil, že nijaké zmluvy nepodpísal. Jeho podpis je však napríklad na zmluve s firmou BAMAC. Na podpis zmluvy však nemal oprávnenie. Obídenie predpisov a hrubé porušenie pracovnej disciplíny konštatovala aj Rada STV. ,,Áno, podpísal som zmluvu v rozpore s predpismi. Bol som na to následne upozornený,“ priznal sa nakoniec Dobiš. Pri svojej obhajobe išiel až tak ďaleko, že spolu s riaditeľom Štefanom Nižňanským obvinili predsedu Rady STV Bohumíra Bobockého z mafiánskych praktík. Dobiš porozprával historku, ako k nemu prišiel podnikateľ Kamil Šrámek (bývalý manžel vyhodenej Eleny Šrámkovej) s pištoľou za opaskom a chcel zákazky od STV. ,,Bobocký sa so Šrámkom veľmi dobre pozná, on je za týmto tlakom voči mojej osobe a STV,“ uviedol Dobiš.

Šrámek sa k tomu odmietol vyjadriť, lebo to priamo nepočul. ,,Som však šokovaný, prečo vytiahli práve moje meno,“ dodal Šrámek. Aj Bobocký všetky tvrdenia odmietol s tým, že Šrámka pozná ako bývalého kolegu ešte z čias, keď boli spolupracovníkmi v STV. ,,Nemôžem dokazovať niečo, čo sa nestalo. Títo páni asi nepoznajú prezumpciu neviny,“ dodal Bobocký s tým, že sa poradí s právnikom a zrejme podá trestné oznámenie. ,,Vedenie STV vytiahlo osobné útoky, len aby strhlo pozornosť niekam inam, ako je zlá hospodárska situácia televízie,“ uzavrel Bobocký.

debata chyba