Podmanický napísal doslov k básňam o Tisovi

Poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Ján Podmanický, o ktorom sa špekulovalo, že by mohol zasadnúť do kresla ministra kultúry, je autorom doslovu v zbierke poézie o popravenom prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi.

10.10.2008 18:50
Jozef Tiso Foto:
Proces s Jozefom Tisom.
debata

Podmanický o zbierke napísal, že je významným príspevkom k rozšíreniu filozofickej podstaty národných dejín.  Rádio Expres, ktoré s informáciou prišlo, zo zbierky cituje: „Na stráž, velí nám vodca, náš Tiso nesmrteľný, na znak v mene nášho otca kročme s odvahou verní“.

„To bol literárny prejav vtedajšej doby a je dobré, podľa môjho názoru, že sa to podchytilo,“ povedal Podmanický. Podľa kritikov je zbierka básní o Tisovi fašizoidný produkt so zaslepeným postojom autorov a lacnými propagandistickými textami. Pritom negatívny postoj k fašistickému slovenskému štátu má premiér aj predseda parlamentu. Zdá sa, že Podmanický s nimi napriek zbierke súhlasí. "Režim na Slovensku bol fašistický. Bohužiaľ, došlo aj k deportáciám Židov, čo ja odsudzujem jednoznačne,“ uviedol. Podľa Podmanického však treba skúmať, čo bola zodpovednosť Tisa, vlády a čo režimu.

debata chyba