Gymnazistov je veľa, závodom chýbajú ľudia

Automobilovému či elektrotechnickému priemyslu začínajú chýbať vhodní zamestnanci aj pre vysoký podiel stredoškolákov na gymnáziách. Odborné školy preto nemajú koho vzdelávať, prípadne sa pokúšajú vyučiť študentov, ktorí neraz po skončení školy odmietajú pracovať. Vyplynulo to z ankety medzi riaditeľmi škôl.

12.10.2008 11:33
Gymnázium na Grösslingovej ulici Foto:
Storočná budova Gymnázia na Grösslingovej ulici načas zatvorí brány. Obnova budovy bude trvať asi dva roky.
debata

Ministerstvo školstva gymnáziá rušiť neplánuje, študentov chce na odborné školy prilákať užším spojením so zamestnávateľmi

„Voľakedy sme mali tých žiakov, ktorí sú dnes na gymnáziách,“ zhrnul riaditeľ Stredného odborného učilišťa strojárskeho v Trnave Jozef Ormandy. Na štúdium, ktoré je vhodné pre prípravu budúcich expertov na priemysel, preto podľa neho nastupuje málo ľudí. Ide navyše často o najslabších študentov z chudobných rodín, v ktorých chýbajú návyky pracovať. „Keď žiaka aj vzdeláme, často nemá záujem zamestnať sa,“ dodal Ormandy.

Podobne sa vyjadril aj riaditeľ strojárskeho učilišťa v Michalovciach Ján Kraus. „Štát by mal proti vysokému počtu detí na gymnáziách zasiahnuť,“ poznamenal.

So súčasnou situáciou neboli spokojní ani oslovení riaditelia gymnázií. S prijímaním väčšieho množstva uchádzačov klesá totiž podľa nich kvalita vzdelávania.

„Pre nás nie je výhoda učiť veľa žiakov v triede. Aj my by sme boli radi, keby sme mohli mať menej žiakov,“ povedal prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň. K prijímaniu vysokého počtu študentov však podľa neho školy núti nedostatok peňazí. Od roku 2004 totiž dostávajú normatívne príspevky v závislosti od počtu žiakov.

Jednou z možností, ako znížiť počet gymnazistov, je preto podľa Sadloňa zvýšenie normatívov. Ak by malo v triede ubudnúť päť žiakov, príspevok by mal vzrásť približne o 14 percent, odhadol. Pri súčasnom počte gymnazistov by tak bolo potrebných asi pol miliardy korún (16,6 milióna eura) navyše. Zvýšené normatívy by však mohli motivovať k vytváraniu nových tried či dokonca gymnázií.

Ministerstvo školstva sa chce zatiaľ sústrediť najmä na zvyšovanie atraktívnosti odborných škôl. Pripravovaný zákon o odbornom vzdelávaní by mal napríklad umožniť firmám, aby investovali do svojich potenciálnych zamestnancov už počas štúdia. „Právny predpis má predovšetkým zabezpečiť zvýšenie záujmu žiakov,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Dana Španková. Rast záujmu o odborné vzdelávanie ministerstvo očakávalo aj od premenovania niekdajších učilíšť na stredné školy, ktoré umožnil v máji prijatý školský zákon.

Gymnázia si zatiaľ udržujú vysokú obľúbenosť, čo potvrdzujú aj štatistiky Ústavu informácií a prognóz školstva. Napríklad v roku 1989 na nich študovalo asi 51.000 stredoš­kolákov, vlani ich bolo približne 100.000. Dôvodom je podľa riaditeľov aj jednoduchšie prijímanie na vysoké školy. Počet vysokoškolských absolventov sa v priebehu piatich rokov skoro zdvojnásobil na vlaňajších približne 42.000, pričom zatiaľ nemajú ťažkosti s hľadaním zamestnania.

V neďalekej budúcnosti budú zamestnávateľom chýbať pracovníci aj v prípade, že sa podarí odborným školám získať časť študentov smerujúcich na gymnáziá, upozorňujú už dlhšie odborníci. Pre pokles pôrodnosti Slovensko zrejme bude odkázané na prílev ľudí spoza hraníc Európskej únie, ktorá čelí nepriaznivej demografii.

debata chyba