Durayovi imunita pomôže aj v poisťovni

Škodu za 70-tisíc korún (2 324 eur) zaplatí poslancovi Miklósovi Durayovi (SMK) poisťovňa. Duray havaroval a odmietol fúkať. Ak by odmietol dychovú skúšku bežný vodič, nedostal by od poisťovne plnú sumu a ešte by mu hrozila aj pokuta. Či políciu k svojej sobotňajšej nehode zavolal Duray sám, spoliehajúc sa na poslaneckú imunitu, nie je jasné. On sám sa k tomu nevyjadril.

13.10.2008 20:16
Miklós Duray Foto:
debata

„Polícia dostala oznam o nehode z linky 112,“ povedala krajská hovorkyňa polície Alena Toševová. Ak by však polícia nespísala záznam o škode, poslanec by mal problémy pri vyplatení poistky z havarijného poistenia. Na jeho Škode Octavia vznikla škoda asi za 70-tisíc korún (2 324 eur).

Poisťovňa Durayovi škodu vyplatí aj napriek tomu, že odmietol fúkať. Umožňuje mu to poslanecká imunita, vzťahujúca sa aj na dopravné priestupky. Bežnému občanovi by poisťovňa nevyplatila plnú škodu, ale dostal by pokutu aj od poisťovne, aj od polície. Mohol by prísť aj o vodičský preukaz.

Vysvetľovať svoju nehodu bude musieť Duray iba svojim straníckym kolegom. Viacerí žiadajú, aby sa jeho prípadom zaoberalo predsedníctvo SMK. Durayovi sa to totiž nestalo prvý raz. „Pán poslanec bude musieť vysvetliť, čo sa stalo,“ vyhlásila podpredsedníčka SMK Klára Sárközyová.

Podobný názor majú aj ďalší členovia strany József Berényi či Zsolt Simon. Naopak, predseda SMK Pál Csáky sa k tomu nevyjadril a ďalší podpredseda László Szigeti sa Duraya dokonca zastal. „Duray zákon neporušil,“ uviedol Szigeti. Podľa neho je to priestupok, ktorý je v etickej rovine. „Osobne nebudem navrhovať, aby sa to na predsedníctve riešilo,“ vyhlásil Szigeti.

Nehodu spôsobil podľa Durayovej verzie iný vodič, ktorý potom ušiel. Pri predbiehaní malo neznáme auto vbehnúť do cesty. Duray tvrdí, že havaroval, keď sa snažil vyhnúť zrážke. Isté je, že Duray vletel so svojím autom v sobotu okolo ôsmej večer do zábrany z pneumatík, v ktorých bol vložený betónový obrubník. Po kolízii nezastal a 20-kilový kus betónu vliekol ešte asi 50 metrov.

Duray odmietol dychovú skúšku aj v roku 2006 pred voľbami, keď ho museli policajti naháňať po Prístavnom moste, kde prekročil povolenú rýchlosť. Najprv tvrdil, že alkohol pred jazdou nepil. Neskôr priznal, že si dal k obedu červené víno.

debata chyba