Szigeti: Zmierenie stroskotalo na politickej nevôli

Boli snahy na jednej i druhej strane o zmierenie, ale stroskotalo to, lebo nebola politická vôľa, hovorí o napätých maďarsko-slovenských vzťahoch v online rozhovore podpredseda SMK László Szigeti.

16.10.2008 11:00
László Szigeti Foto:
László Szigeti, podpredseda SMK.
debata

László Szigeti vidí rozdiel v politike bývalého šéfa strany Imre Bugára a súčasného Pála Csákyho v úlohe, ktorú strana momentálne v politike hrá.

„Pán Bugár bol dobrým predsedom, keď SMK bola vo vláde. Pán Csáky sa usiluje o to, aby bol dobrým predsedom strany v opozícii. Súhlasím,  že záležitostiam okolo menšín sa venuje priveľa času. Treba sa však zamyslieť, prečo je tomu tak. Hľadať príčinné súvislosti,“ myslí si Szigeti.

Odpovedal podpredseda SMK László Szigeti

Ďalšie hádky vyvolal predseda SMK Pál Csáky, ktorý svojimi vyhláseniami o autonómii na stretnutí s rumunským radikálom Lászlóm Tökésom pobúril okrem vlády aj opozíciu.

„Slovo autonómia patrí do demokratického slovníka modernej Európy. Netreba sa báť, že keď niekto hovorí o autonómii, tak už chce odtrhnutie južného územia. Myslím si, že požiadavka školskej a kultúrnej autonómie je opodstatnenou požiadavkou,“ hovorí podpredseda SMK.

Kauzu okolo „učebníc“ vníma bývalý minister školstva ako nevhodnú formu.

„Je aj záujmom SMK, aby sa deti maďarskej národnosti naučili slušne po slovensky. Myslíme si však, že sú na to aj osvedčené pedagogické metódy, medzi ktoré určite nepatrí používanie hybridného jazyka v učebniciach,“ tvrdí Szigeti.

debata chyba