Strakovú má pre Mečiara zaškoliť Urbáni

V HZDS dôjde k výmene zrejme iba jedného podpredsedu, hoci to u šéfa strany Vladimíra Mečiara majú nahnuté dvaja. O miesto Mečiarovho zástupcu príde pravdepodobne iba exminister pôdohospodárstva Miroslava Jureňa. Druhý ohrozený, podpredseda Milan Urbáni, dostane dočasnú druhú šancu pre blížiace sa eurovoľby.

18.10.2008 08:32
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

Zdenka Kramplová, ktorá po nezákonnom tendri za 900 miliónov na ministerstve pôdohospodárstva a po konflikte s Jureňom musela odísť z vedenia strany, zatiaľ v hnutí zostáva. HZDS bude v sobotu zároveň hľadať prezidentského kandidáta proti Ivanovi Gašparovičovi a Ivete Radičovej. Niektoré okresy budú presviedčať Vladimíra Mečiara, aby opäť, už po tretíkrát, kandidoval.

„Viem, ako to bude strana riešiť, ale nechcem to hovoriť vopred,“ uviedol Urbáni na otázku, či bude obhajovať miesto podpredsedu pre zahraničie. „Je to akoby tréner pred zápasom vyzradil taktiku,“ uzavrel. Podľa informácií Pravdy Milan Urbáni zostane podpredsedom hnutia najmenej do volieb do europarlamentu, ktoré by mali byť v lete budúceho roku. Urbáni je totiž hlavným vyjednávačom pre rokovania s frakciami v europarlamente. Zároveň by však mal pripraviť za seba náhradu. Najčastejšie sa spomína meno Barbory Strakovej – 25-ročnej dcéry televíznej hlásateľky Ady Strakovej. Nedávno vyštudovala medzinárodné vzťahy.

Na miesto podpredsedu Miroslava Jureňu by mala podľa Mečiarových vyjadrení nastúpiť „mladá tvár“. Do úvahy prichádza štátny tajomník ministerstva výstavby Daniel Ács alebo tajomník z ministerstva školstva Jozef Habánik. Ten sa však pre Pravdu vyjadril, že „momentálne dáva prednosť riešeniu odborných otázok na ministerstve“. Favoritom tak zostáva zatiaľ málo známy Ács.

„Zatiaľ mi poslali pozvánku, na snem prídem, ale nechám sa prekvapiť, čo sa bude diať,“ uviedla Kramplová s tým, že už je radovou členkou hnutia, preto nemá podrobné informácie. K nástupcovi na jej bývalé miesto ústrednej tajomníčky sa nevedela vyjadriť. Tajomníka si totiž vyberá priamo Mečiar. V strane však zostáva. „Nikdy som sa nesnažila demonštrovať svoju silu cez funkciu, preto nevidím dôvod ani mi nepripadá vhodné, aby som teraz zo strany odchádzala,“ konštatovala.

Kramplová sa dostala do nemilosti Mečiara po prevalení igelitkovej kauzy s miliónovými darmi od dôchodcu a skrachovaného podnikateľa. Urbáni mal peniaze do strany priniesť a Kramplová ako tajomníčka strany dary zaevidovať. Zároveň sa dostala do sporu s Jureňom, ktorý ju kritizoval za udelenie zákazky na softvér za 900 miliónov korún (30 miliónov eúr) pre spoločnosť Columbex, ktorá cez svojich majiteľov požičala HZDS peniaze na autá. Kramplová z miesta tajomníčky odišla. Ostatných dvoch aktérov má vyriešiť práve sobotňajší mimoriadny snem.

debata chyba