Chlapca z mosta sa mama nevzdá

Dve bezsenné noci má za sebou Zuzana Dilíková, mama deväťročného Dáriusa, ktorý chcel kvôli chudobe skočiť z mosta do Hronu. V súčasnosti sa chlapec lieči v kremnickej psychiatrickej nemocnici. "Bude tam vraj minimálne šesť týždňov. Nemôžem ho ale vidieť, ani nemám dovolené mu telefonovať, aby sa nerozrušil," povedala jeho mama Zuzana.

23.10.2008 10:40
Zuzana Dilíková Foto: ,
Dáriusova mama Zuzana Dilíková má za sebou bezsenné noci.
debata

Nevie si vysvetliť, prečo to Dárius urobil. „Nespala som nič. Stále premýšľam, prečo sa to stalo. Nemali sme veľa peňazí, ale lásku dostával,“ vysvetľuje so slzami v očiach 31-ročná matka troch detí. Jedenásťročného Dávida, 9-ročného Dáriusa a 10-mesačného Damiána, s ktorým je teraz na materskej dovolenke. Práve najstarší syn je pre ňu v týchto ťažkých chvíľach veľkou oporou.
Malý Dárius z Banskej Bystrice chcel v pondelok skončiť svoj život, lebo sa mu v škole posmievali, že nemajú peniaze. Pred skokom do studenej rieky ho zachránili policajti.

Rodina nikdy nemala vlastný byt. Žili po podnájmoch. Naposledy u Zuzaninej mamy, ktorá však tiež nemá peniaze, aby dcére mohla dlhodobo pomáhať. Do životnej krízy sa dostali, keď Zuzana zostala na materskej dovolenke s malým Damiánom. Dovtedy pracovala v pohostinstvách a v stávkovej kancelárii. Aj keď si prácu hľadala, nemala šancu sa zamestnať. ,,O malého Damiána sa mi nemal kto postarať. Na jasle či škôlku som tiež nemala peniaze. A malý na to nemá ešte ani vek, aby ho do jaslí zobrali," prezrádza zo svojho ťažkého života Zuzana Dilíková.

Žijú bez otca. Pred pár týždňami odišiel pracovať do Čiech. O tom, čo sa stalo, nevie nič. ,,Nie sme v kontakte. Nežijeme spolu od januára, ale rozvedení nie sme," dodáva žena. Otec na deti neprispieva, a tak rodina musela vyjsť len z peňazí z rodičovského príspevku a rodinných prídavkov, čo je necelých päťtisíc korún na mesiac. O zlej situácii matky s deťmi mesto vedelo. Preto im zhruba pred dvoma týždňami pridelilo ubytovanie v banskobystrickom charitatívnom zariadení Domu sv. Alžbety pre osamelých rodičov s deťmi.

Podľa mamy Dárius situáciu, v ktorej sa ocitli, znášal zle. Netušila však, že ho doženie až ku pokusu sa zabiť. ,,Mám o neho strach. S lekármi som v kontakte. Povedali, že už má za sebou nejaké psychologické vyšetrenia a čakajú ho ďalšie. Koncom týždňa mu mám doniesť nejaké veci," dodala so smútkom v hlase.

Množstvom ľudí, ktorí sa ozvali a chcú jej pomôcť, je prekvapená. „Som vďačná za ich podporu, nečakala som to. Veľmi mi to pomáha. Dali mi nádej, že sa náš život o niečo zlepší,“ povedala mama, ktorá dúfa, že jej Dárius bude v poriadku a čoskoro budú zase všetci štyria spolu. ,,Nech je čím skôr s nami, to je moje jediné veľké želanie," povedala.

Na pomoc rodine Dáriusa Dillíka je zriadený aj účet s číslom: 0304785943/0900.

Týraným matkám štát málo pomáha
Každého pol roka iná škola, iná izba, iné mesto. Na to sú nútené zvykať si deti matiek, ktoré utiekli od muža tyrana. Miest, kde im ponúknu núdzovú strechu nad hlavou, je síce viac ako v minulosti, môžu tam však ostať najviac pol roka, rok. Získať stálejšie bývanie je často nemožné, pomoci od štátu sa nedočkajú.

„Niet dostupných sociálnych bytov, nájomné v nich sú aj štyri tisícky mesačne. To si žena na úteku nemôže dovoliť. Na rozdiel od zahraničia, kde existuje systematická pomoc štátu, je u nás veľká medzera,“ tvrdí Eva Sopková zo združenia Pro Familia v Humennom.

Podľa nej sa situácia týranej ženy iba veľmi zriedka vyrieši do roka, potrebuje preto azylové bývanie na dlhší čas. Súdne spory sa totiž vlečú aj niekoľko rokov. ,,Keby spolupracovali obce a štát, dalo by sa pomôcť. Je veľa opustených budov, ktoré chátrajú. Tam by sa mohli vybudovať byty, kde by bola výška nájmu pre ženu symbolická – spolufinancoval by ho štát," naznačuje riešenie.

Lepšiu pomoc prisľúbil týraným ženám a deťom premiér Robert Fico po júlovom rokovaní Koaličnej rady. Vyhlásil, že z peňazí, ktoré štát získa z DPH vďaka vysokej cene pohonných hmôt, vzniknú azylové byty. Na projekt mala ísť miliarda korún, na ministerstve práce však zatiaľ o ňom nič nevedia.

„Nechceme, aby sa tá miliarda roztopila vo vládnej spotrebe, adresne ju použijeme na konkrétny projekt. S návrhom prišla Slovenská národná strana a my sme sa s ním stotožnili. Tieto peniaze pôjdu na výstavbu zariadení pre obete domáceho násilia, alebo keď vyhorí nejaký dom a ľuďom treba pomôcť. Chceme vytvoriť určitý systém záchranných stredísk s ubytovaním a starostlivosťou,“ vyhlásil v júli Fico.

Najhoršie sa so situáciou vyrovnávajú deti týraných žien. Deväťročného Dáriusa Dilíka dohnala bieda až k pokusu o samovraždu. „To dieťa muselo byť pod extrémnym tlakom niekoľko rokov a teraz to vyvrcholilo,“ myslí si psychologička Jana Štúrová z Centra Nádej, ktoré pomáha ohrozeným deťom. Dieťa podľa nej znáša situáciu podľa toho, ako ju prežíva matka. Ak je ona psychicky na dne, rovnako to vníma aj dieťa.

//Podľa posledného prieskumu Európskej komisie je na Slovensku chudobou ohrozené každé šieste dieťa. Životné minimum pre osamelú matku s tromi deťmi je v súčasnosti na Slovensku 12 770 korún. V azylových domoch sa však stretávajú aj s matkami, ktoré majú na mesiac iba štyri tisícky. „Mali sme klientky, ktoré boli podvyživené. Samé hladovali, aby mali čo dať do úst deťom,“ potvrdila Sopková. V septembri vyplácal štát dávky v hmotnej núdzi na vyše 90-tisíc nezaopatrených detí.
//

debata chyba