Aj dlhší bič bude na poslancov krátky

Poslanci budú mať oproti bežným vodičom aj po prijatí prísnejšieho zákona o pravidlách na cestách naďalej výhodu. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) nepresvedčila ani nedávna nehoda poslanca Miklósa Duraya (SMK), aby novými pravidlami obmedzil aj ich priestupkovú imunitu.

23.10.2008 10:58
Miklós Duray Foto: ,
Medzi najznámejších hriešnikov za volantom z radov poslancov patrí Miklós Duray.
debata

Parlament posunul Kaliňákov návrh na ďalšie rokovanie, platiť pre vodičov by mal od februára. Kaliňák tvrdí, že poslanecká imunita s cestným zákonom nijako nesúvisí. „Toto je zákon o pravidlách cestnej premávky. Dajte si návrh vlastného zákona, ktorý sa týka priestupkov,“ odkázal opozičným poslancom, ktorí chcú do návrhu zapracovať zúženie poslaneckej imunity na priestupky.
Ministrovi vnútra pritom ešte v júni neprekážalo, keď mu jeho stranícky kolega Peter Pelegríny (Smer) vpašoval do zákona návrhy, ktoré umožňovali štátu vyvlastňovať bez dohody so súkromnými vlastníkmi ďalšie pozemky na výstavbu diaľnic, čo s obsahom zákona nijako nesúviselo. Boli to práve Pelegrínyho návrhy, ktoré nakoniec zákon stopli v Prezidentskom paláci a snemovňa veto hlavy štátu napokon neprelomila.

Predložený návrh zákona sa oproti pôvodnej verzii podľa viceprezidenta Policajného zboru Stanislava Jankoviča výrazne nezmenil. „Chýbajú v ňom ustanovenia, pre ktoré prezident Ivan Gašparovič zákon nepodpísal a ešte niektoré návrhy poslancov, ktoré sa nedali realizovať,“ povedal Jankovič. Z návrhu tak vypadli súkromní komisári, ktorí mali skúšať budúcich vodičov v autoškolách namiesto štátnych policajtov, ale aj zákaz pre chodcov počúvať pri prechádzaní cez cestu mobil či hudbu z mp3 prehrávača.

Polícia podľa Kaliňáka popustí aj pri dokumentovaní dopravných nehôd. Podľa návrhu nemusí prísť polícia k nehode, kde neprišlo k zraneniu a škoda nepresiahla 120-tisíc korún (3 983 eur). Minister vnútra pripúšťa, že ak sa vodiči nedohodnú, kto škodu a v akej výške spôsobil, polícia predsa len zasiahne.

Vysoké pokuty za porušenie cestných pravidiel bude už polícia vyberať v eurách. Vodičom hrozia sankcie od 60 do 1 300 eur (1 800 do 39-tisíc Sk) za alkohol za volantom, za odmietnutie fúkania či prekročenie rýchlosti. Povinné bude celoročné svietenie. Povolená rýchlosť v obci sa zníži na 50 kilometrov za hodinu. Kamióny nebudú môcť na diaľnici a rýchlostných cestách predbiehať a cez víkendy a sviatky budú mať jazdu obmedzenú.

Pre cyklistov bude povinná mimo obce prilba, pre deti aj v obci. Novinkou budú povinné zimné pneumatiky, ak bude na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Nákladné autá a autobusy budú musieť mať zimné pneumatiky od 15. novembra do 31. marca. Od januára 2011 si budú môcť potrestaní cestní piráti odpracovať pokutu vyššiu ako 60 eur (1 800 Sk) pri verejnoprospešných prácach pre obec. Odpracovaná hodina bude mať hodnotu troch eur (90 Sk).

debata chyba