Csáky chystá provokácie a občianske nepokoje, varuje Slota

Predseda SMK Pál Csáky chystá pre učebnice vlastivedy provokácie a občianske nepokoje v slovenských obciach a mestách. "Len kvôli tomu, že maďarské nápisy nie sú hneď vedľa slovenských názvov, ale až na konci učebnice," uviedol pri príležitosti 101. výročia masakry v Černovej predseda SNS Ján Slota.

25.10.2008 14:10
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota počas príhovoru na 101. výročí Černovskej tragédie.
debata

Ich cieľom je podľa neho politická autonómia južného Slovenska. „Drahí bratia Slováci, sestry Slovenky, buďme na pozore, a práve tu, na tomto mieste, kde vyhaslo pred 101 rokmi 15 nevinných slovenských životov, zomknime svoje rady a nedajme sa nejakým spôsobom oklamať, dezorientovať, buďme pevní ako skala, ako Peter proti týmto snahám nepriateľov slovenského národa a slovenskej  štátnosti,“ uviedol pri pamätníku černovských martýrov Slota.

Aj po 101 rokoch od tragédie v Černovej podľa neho niektorí maďarskí spoluobčania, politici zo strany maďarskej koalície a niektorí predstavitelia Maďarskej republiky stále napádajú suverenitu nášho štátu a stále urážajú slovenský národ. „Mám na mysli posledné výroky zasa pani ministerky zahraničných vecí, ktorá nepokryte uráža slovenský národ, obviňuje nás z neznášanlivosti a ďalších vecí,“ povedal líder národniarov.

Ako ďalej informoval, v minulých dňoch vpochodovala do obce Rajka maďarská garda so slovenskými zástavami, tie pálili, a slovenskí novinári o tom nepísali, okrem denníka Sme, ktorý túto informáciu prevzal z rakúskych médií. „Kde sú tie slovenské médiá, ktoré majú plno kritických rečí na adresu predstaviteľov SNS, vládnej koalície a na druhej strane nevidia to, čo sa odohráva na území Maďarska, čo sa odohráva medzi politikmi maďarskej koalície?,“ zdôraznil Slota.

Černovská tragédia sa odohrala 27. októbra 1907, ako dôsledok národnostného útlaku v Uhorsku. Obyvatelia Černovej si z vlastných financií a z iniciatívy Andreja Hlinku, rodáka obce, postavili katolícky kostol. Dedinčania trvali na tom, aby kostol vysvätil ich rodák. Spišský biskup Párvy rozhodol inak, Hlinka bol v tom čase suspendovaný a odsúdený pre „poburovanie proti maďarskej národnosti“. V čase udalostí v Černovej bol na prednáškovom turné na Morave. Dva pánske koče prišli na vysvätenie kostola, dedinčania protestovali, žandári štyrikrát strieľali do ľudí. Pri incidente zomrelo 15 ľudí, 12 sa ťažko a 60 ľahko zranilo, 40 dedinčanov skončilo vo väzení, alebo dostali peňažné tresty. Udalosti pripomína na cintoríne pamätník a na mieste tragédie pamätná tabuľa. Dedina si každoročne pripomína túto udalosť.

debata chyba