Vznik ČSR na Slovensku? Len symbolické oslavy

Vznik spoločného štátu Slovákov a Čechov si na jedinom oficiálnom stretnutí v Bratislave pripomenulo viac ako 300 ľudí. Na udalosti spred 90 rokov, keď vznikla Československá republika, si spomínali aj v Košiciach. Zatiaľ čo oslavy na Slovensku sú skôr symbolické, v susednom Česku, kde je 28. október štátnym sviatkom, okrúhle výročie oslávili vojenskou prehliadkou či niekoľkohodinovým koncertom.

28.10.2008 21:34
oslavy vzniku 1. ČSR, Československo Foto:
Oslavy 90. výročia vzniku Československej republiky pri Pamätníku československej štátnosti v Bratislave.
debata

V hlavnom meste sa prevažne starší ľudia zišli podvečer pod pamätníkom československej štátnosti – sochou leva, podopierajúcom štátny znak bývalého Československa. „My sme sa nikdy nerozdelili,“ povedala jedna z účastníčok Alice Černohorská. „Mládež absolútne nevie, čo sa v tento deň stalo,“ doplnila, čím reagovala na výsledky nedávneho prieskumu. Ten ukázal, že takmer tretina Slovákov vôbec nepozná presný dátum vzniku Československa.

Takmer sto najmä starších ľudí si výročie pripomenulo aj v Košiciach. Zástupcovia mesta, Českého spolku a verejnosti položili kvety, zapálili sviečky a zaspievali českú a slovenskú hymnu pri spoločnom pamätníku Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. „Narodil som sa v Československu a dodnes veľmi ťažko nesiem, že sa dva národy od seba rozdelili,“ povedal jeden z účastník zhromaždenia Ladislav Virág.

Hoci sa najvyšší politickí predstavitelia na dnešných akciách nezúčastnili, na historickú udalosť spomínali. V parlamente vystúpil šéf Národnej rady Pavol Paška, podľa ktorého bol vznik prvej ČSR historickým sviatkom aj pre Slovákov. Fico, ktorý je na oficiálnej návšteve Vietnamu, si udalosti spred 90 rokov pripomenul na českej ambasáde v Hanoji. „(Dátumy) 28. a 30. október sú nielen nezmazateľnou, ale aj mimoriadne významnou udalosťou v našich dejinách, pretože niet pochýb, že bez vzniku ČSR v roku 1918 by dnes nebolo ani slovenskej štátnosti,“ poznamenal podľa Úradu vlády Fico. Prezident Ivan Gašparovič si výročie pripomenul v pondelok v Prahe spolu s českým prezidentom Václavom Klausom.

Kladenie vencov, odborná konferencia za účasti politikov však Slovensko čakajú vo štvrtok, kedy si Slováci pripomenú 90. výročie Deklarácie slovenského národa, ktorou Slovenská národná rada odsúhlasila vytvorenie Československej republiky. Na slávnosti sa zúčastní aj predseda českej Poslaneckej snemovne Miloslav Vlček.

debata chyba