Zatknutý Roháč mieri do Budapešti

Česká eskorta so zadržaným teroristom Jozefom Roháčom sa na Slovensku zrejme nezastaví, bude pokračovať ďalej do Maďarska. Tam hrozí Roháčovi doživotie za bombové atentáty na objednávku podsvetia. Generálna prokuratúra v utorok potvrdila, že v prípade vraždy Róberta Remiáša sa ho už obviniť nechystá.

29.10.2008 09:49
Jozef Roháč Foto:
Jozef Roháč.
debata

Polícia zatkla Roháča v Prahe v nedeľu pri bežnej cestnej kontrole. Po preverení totožnosti pripitého šoféra policajti zistili, že ide o obávanú postavu slovenského podsvetia, ktorá v súčasnosti zaujíma predovšetkým maďarské justičné orgány.

„Európsky zatýkací rozkaz bol vykonaný na základe dožiadania Maďarskej republiky, Česká republika musí splniť svoje záväzky, a preto je takmer isté, že bude vydaný do Maďarska,“ uviedla včera hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Močková. Dodala, že v prípade vraždy Remiáša, kde bol Roháč v minulosti stíhaný, ho už nebude možné obviniť.

Roháč bol známy ako expert na ukladanie výbušnín. Aj preto sa jeho meno spája s nevyšetreným atentátom na Eduarda Diniča spred desiatich rokov. Nálož mu vybuchla pod nohami na bratislavských Zlatých Pieskoch. Rovnako neobjasnené zostávajú ďalšie explózie s rukopisom mafie. Polícia Roháča v minulosti podozrievala tiež z likvidácie Róberta Holuba či Jozefa Kucmerku, kde vraždil strelec. Ak by teraz chceli vyšetrovatelia Roháča vypočuť, musia sa obrátiť s dožiadaním na Maďarsko.

O vydaní Roháča do Budapešti rozhodne pražský Mestský súd. „Má na to 48 hodín,“ uviedla včera policajná hovorkyňa Prahy Iva Knolová.

Pražská mestská polícia zadržala Roháča v nedeľu nad ránom, keď autom vošiel do jednosmernej ulice v centre mesta. Keďže nemal v poriadku doklady, strážnici zavolali štátnych policajtov. Roháč teraz čaká na verdikt súdu v policajnej cele.

Maďarská kancelária Interpolu hneď začala pripravovať žiadosť o vydanie Roháča, oznámilo včera veliteľstvo policajného zboru v Budapešti. „České úrady rozhodnú o tom, kedy a komu vydajú zadržaného,“ povedal pre maďarský rozhlas Péter Doszpot, šéf vyšetrovania budapeštianskeho bombového útoku, pri ktorom v júli 1998 zahynuli štyri osoby a ďalších 25 utrpelo zranenia.

Roháč žil v Prahe na Radimovskej ulici sedem rokov pod menom Josef Fink. Susedia ho podľa českých médií považovali za veľmi príjemného človeka ochotného vždy pomôcť. Českej polícii sa preukázal dokladom totožnosti na meno Milan Ľupták, narodený na Slovensku v roku 1963. Roháč sa narodil v roku 1956 v Leviciach.

Maďarskí policajti tvrdia, že Roháč má na svedomí aj ďalšie výbuchy v krajine. Napríklad explóziu pri republikovom sídle politickej strany Fidesz, alebo pred bytom jej funkcionára Józsefa Szájera. Ďalšia nálož explodovala pred bytom Józsefa Torgyána z maloroľníckej strany. Roháča podozrievajú tiež z neúspešného pokusu o atentát na podnikateľa Zoltána Seresa. Vtedy sa nastražený výbušný systém predčasne oddelil od podvozku jeho auta.

debata chyba